Agricultural and Food Science - Selaus nimekkeen mukaan
Viitteet 21-40 / 531
-
An overview on quantitative and genomic tools for utilising dominance genetic variation in improving animal production
Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2007)In addition to genetic progress made by selection on additive genetic values, short-term gains can be produced by recovering possible inbreeding depression or utilising putative overdominance. These are both caused mainly ... -
Angiotensin converting enzyme inhibitory peptides in Finnish cereals: a database survey
Agricultural and Food Science : 1-2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2004)Angiotensiini I:stä verenpainetta kohottavaa angiotensiini II:a vapauttava entsyymi (ACE) on keskeinen verenpaineen säätelyssä. Tietyt elintarvikeproteiineista peräisin olevat peptidit estävät sen toimintaa. Tässä ... -
Animal performance and carcass characteristics of growing Hereford bulls under insulated, uninsulated and outdoor housing conditions in Northern Finland
Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kasvatusympäristön vaikutusta hereford-rotuisten lihanautojen kasvuun, rehun syöntiin sekä ruhon laatuun. Koe toteutettiin MTT:n Ruukin toimipisteessä, jonne koe-eläimet (30 ... -
Annual and seasonal changes in mineral contents (Ca, Mg, P, K and Na) of grazed clover-grass mixtures in organic farming
Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2006)Laidunnetussa kenttäkokeessa verrattiin alsikeapilan (Trifoliun hybridum L.), puna-apilan (Trifolium pratense L.) ja valkoapilan (Trifolium repens L.) vaikutusta laidunrehun määrään ja laatuun luonnonmukaisessa tuotannossa. ... -
Annual and seasonal changes in production and composition of grazed clover-grass mixtures in organic farming
Agricultural and Food Science : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2004)Laidunnetussa kenttäkokeessa verrattiin alsikeapilan (Trifoliun hybridum L.), puna-apilan (Trifolium pratense L.) ja valkoapilan (Trifolium repens L.) vaikutusta laitumen tuottoon luonnonmukaisessa tuotannossa. Koe ... -
Anther culture properties of oat x wild red oat progenies and a search for RAPD markers associated with anther culture ability
Agricultural and Food Science : 1-2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2004)Ponsiviljelyn avulla voidaan indusoida kypsymättömistä siitepölyhiukkasista täysin homotsygoottisia kaksoishaploideja kasveja yhden sukupolven aikana. Tehokas haploidiajalostus hyödyntää tätä mahdollisuutta tuottaa ... -
Apparent ileal amino acid digestibility and the nutritive value of the triticale cultivars Moreno and Ulrika for growing-finishing pigs
Agricultural and Food Science in Finland : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2002)Ruisvehnä lajikkeiden Ulrika ja Moreno sekä ohralajikkeen Viivi ravintoaineiden ohutsuoli-ja kokonaissulavuudet selvitettiin kuudella ohutsuolikanyloidulla leikkosialla 82-107 kg elopainoisina. Lisäksi kasvatuskokeessa ... -
Apparent ileal digestibility of amino acids and metabolisable energy value in grains for broilers
Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2005)Aminohappojen ohutsuolisulavuuteen perustuva valkuaisarvojärjestelmä tarkentaa siipikarjan rehusuunnittelua. Se vähentää valkuaisen yliruokintaa ja typpipäästöjä. Tutkimuksessa selvitettiin ohran, vehnän, kauran, ruisvehnän, ... -
Apparent ileal digestibility of amino acids in wet wheat protein and soya bean meal for growing pigs
Agricultural and Food Science in Finland : 6 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1996) -
Application of vitrification-derived cryotechniques for long-term storage of poplar and aspen (Populus spp.) germplasm
Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)The application of three different vitrification-based freezing strategies for the cryostorage of white poplar (Populus alba L.) and hybrid aspen (P. tremula L. × P. tremuloides Michx.) have been assessed. The PVS2 ... -
Appropriate classification of three Swedish soils for agrarian and environmental management
Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2004)Classification of soils according to internationally agreed criteria forms a valuable base for scientifi c and political analyses. The objectives of this study were to evaluate two soil classification systems and relate ... -
Are larger farms more efficient? A farm level study of the relationships between efficiency and size on specialized dairy farms in Sweden
Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of FinlandMTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2008)The study explored how economic, technical and allocative input efficiencies in specialized Swedish dairy farms are affected by differences in farm size. The efficiency analysis showed that costs could decrease by 30% if ... -
Are there indications of climate change induced increases in variability of major field crops in the northernmost European conditions?
Agricultural and Food Science : 3-4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)Ilmastonmuutos lisää tuotannon epävarmuutta, koska sääolojen vaihtelu lisääntyy ja sään ääri-ilmiöt yleistyvät. Satoerot suotuisien ja epäsuotuisien kasvukausien välillä korostuvat myös lajikkeiden sadontuottokyvyn ... -
Arrangement of experiments for simulating the effects of elevated temperatures and elevated CO2 levels on field-sown crops in Finland
Agricultural and Food Science in Finland : 1 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of FinlandAgricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1996)Vuosina 1992-1995 tehdyssä tutkimuksessa pyrittiin rakentamaan koejärjestelyt, joiden avulla saataisiin selvitettyä kohonneen lämpötilan ja CO2-pitoisuuden vaikutuksia peltokasveihin. Koe aloitettiin kylvämällä tai ... -
Arsenic and heavy metal concentrations in agricultural soils in South Savo province
Agricultural and Food Science in Finland : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2002)Syksyllä 2000 kerättiin Etelä-Savosta Maaseutukeskus Mikkelin alueelta 23 tilalta 274 näytettä kivennäismaista ja 38 näytettä eloperäisistä maista. Näytteet otettiin tavanomaisilta viljelysmailta, ja niistä määritettiin ... -
Assessing the recreational demand for agricultural land in Finland
Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2006)Hoidettuja peltoja arvostetaan maisemassa, mutta maatalousmaata ei ole mielletty keskeiseksi osaksi ihmisten virkistysympäristöä. Kuitenkin noin 40 % suomalaisten lähiulkoilukerroista tapahtuu maatalousympäristössä. Tämä ... -
Assessing the risks and uncertainties of regional crop potential under a changing climate in Finland
Agricultural and Food Science in Finland : 3 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1996)Tutkimus selvitti muutamien kasvien alueellista viljelysopivuutta ja potentiaalista sadontuottoa ilmaston muuttuessa Suomessa. Matemaattisia malleja sovellettiin koko Suomen kattavassa 10 km hilapisteverkossa. Mallien ... -
Assessment of aquatic pollution, remedial measures and juridical obligations of an acid sulphate soil area in western Finland
Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2005)Reclaiming of Holocene sulphide-bearing sediments, widespread in the coastal areas of Finland, has enabled oxidation of sulphides to a depth of 1 3 m and the subsequent development of acid sulphate soils (pH < 4). This ... -
Assessment of cleanness of environmental surfaces in cattle barns and piggeries
Agricultural and Food Science : 3-4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)Karjasuojien pintojen puhtaus on merkittävä elintarvikkeiden laatuun, tuotantoeläinten hyvinvointiin ja jopa työntekijöiden hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella kirjallisuuskatsauksena ... -
Assessment of genetic diversity using RAPD analysis in a germplasm collection of sea buckthorn
Agricultural and Food Science in Finland : 4 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)RAPD (Random amplified polymorphic DNA)-markkerien avulla kuvailtiin osaa tyrnin geenipankista, joka oli koottu jalostustarkoituksiin. Molekyylimarkkereita monistettiin 55 näytteestä, jotka edustivat viittä tyrnin (Hippophae ...