Luke
 

Assessment of cleanness of environmental surfaces in cattle barns and piggeries

MTT Agrifood Research Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
2009

URI

Tiivistelmä

Karjasuojien pintojen puhtaus on merkittävä elintarvikkeiden laatuun, tuotantoeläinten hyvinvointiin ja jopa työntekijöiden hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella kirjallisuuskatsauksena navetoiden ja sikaloiden puhtaustutkimuksessa käytettyjä menetelmiä. Tutkimuksessa käsiteltiin myös pintamateriaaleja, tuotantoeläinten hyvinvointia ja hygieniaa. Katsauksen mukaan kenttätutkimuksissa käytettiin yleensä visuaalisia puhtauden arviointimenetelmiä, mutta myös joitakin lupaaviksi osoittautuneita optisten menetelmien sovelluksia esiteltiin kenttätutkimuksissa. Sen sijaan laboratoriotutkimuksiin sisältyi laajempi valikoima instrumentaalisia, mikrobiologisia ja visuaalisia menetelmiä sekä niiden yhdistelmiä. Ainoita käytettyjä kvantitatiivisia laboratoriomenetelmiä olivat radiokemialliset menetelmät. Katsauksen mukaan kenttäkokeita edeltäviä laboratoriokokeita pidettiin tarpeellisina vertailevissa materiaalitutkimuksissa, mutta kuitenkin vasta kenttäkokeiden perusteella materiaalien todellinen käyttäytyminen käytännössä saatiin selville. Katsauksessa sikaloiden ja navetoiden pintojen puhtauden merkitystä tarkasteltiin myös materiaalikehityksen näkökulmasta.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science

Volyymi

18

Numero

3-4

Sivut

Sivut

268-282

ISSN

1459-6067

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta