Luke
 

Assessing the risks and uncertainties of regional crop potential under a changing climate in Finland

Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1996
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Tutkimus selvitti muutamien kasvien alueellista viljelysopivuutta ja potentiaalista sadontuottoa ilmaston muuttuessa Suomessa. Matemaattisia malleja sovellettiin koko Suomen kattavassa 10 km hilapisteverkossa. Mallien avulla tarkasteltiin erilaisten kevätvehnä, ohra, kaura-, peruna- ja maissilajikkeiden kehitystä ja kasvua. Lisäksi selvitettiin perunaruton ja perunan kahden tuhoeläimen, peruna-ankeroisen ja juuren äkämäankeroisen esiintymisriskiä. Tarkastelu tehtiin sekä vertailukauden ilmasto-oloille (1961-1990) että tulevaisuuden mahdollisille ilmasto-oloille eli skenaarioille, jotka kehitettiin osana Suomalaisen ilmakehänmuutosten tutkimusohjelmaa SILMUa. Tutkimustulokset on esitetty karttoina, joiden tärkeimmät johtopäätökset ovat: (1) Ilmaston lämmetessä viljojen viljelysopivuuden pohjoisraja siirtyy noin 100-150 km pohjoisemmaksi jokaista yhden asteen vuosikeskilämpötilan nousua kohti. (2) Ilmastonmuutoksesta ja ilman hiilidioksidipitoisuuden kohoamisesta johtuen nykyisin viljeltyjen ohralajikkeiden sadot kasvaisivat koko Suomessa vuoteen 2050 mennessä. (3) Arvioitu ilmaston lämpeneminen siirtää ankeroislajien potentiaalisia esiintymisrajoja pohjoiseen sekä lisää sukupolvien määrää, joita juuren äkämäankeroinen kykenisi vuodessa tuottamaan. Perunan viljelyssä myös ruttoepidemioiden riski lisääntyy. (4) Vuoteen 2050 mennessä maissin viljelyvarmuus olisi parantunut niin, että Etelä-Suomen edullisimmilla alueilla jyväsadot olisivat tyydyttäviä. (5) Esitetyt arviot kasvintuotantopotentiaalista ovat epävarmoja, mikä johtuu ilmastoskenaarioista, mallien virheistä ja epätarkkuuksista, oletuksista ja havaintovirheistä.

ISBN

951-729-476-X

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi

5

Numero

3

Sivut

Sivut

329-350

ISSN

1239-0992

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta