Luke
 

Angiotensin converting enzyme inhibitory peptides in Finnish cereals: a database survey

MTT Agrifood Research Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
2004

URI

Tiivistelmä

Angiotensiini I:stä verenpainetta kohottavaa angiotensiini II:a vapauttava entsyymi (ACE) on keskeinen verenpaineen säätelyssä. Tietyt elintarvikeproteiineista peräisin olevat peptidit estävät sen toimintaa. Tässä tutkimuksessa selvitettiin jo tunnettujen ACE:a estävien peptidien aminohapposekvenssien esiintymistä kotimaisten viljojen varastoproteiinien rakenteissa. Kirjallisuustutkimuksen perusteella tarkasteluun otettiin 39 peptidiä. Peptidien esiintymistä viljojen varastoproteiineissa tutkittiin iProClass proteiinien rakennetietokannan avulla. Viljojen varastoproteiinit sisälsivät yhteensä 22 haetuista peptideistä. Verenpainetta alentavien maitotuotteiden tripeptideistä jompikumpi (valiini-proliini- proliini tai isoleusiini-proliini-proliini) esiintyi poikkeuksetta kaikkien viljojen prolamiineissa. Kauran globuliinien rakenteessa oli puolestaan kaikkiaan seitsemän haetuista peptideistä. Mielenkiintoinen havainto oli kahden tripeptidin toistuva esiintyminen (jopa 16 kertaa proteiinia kohti) rukiin omega-sekaliineissa, ohran C-hordeiineissa (leusiini-glutamiiniproliini) ja ohran D-hordeiineissa (valiini-seriini-proliini). Tutkimustulosten perusteella viljaproteiineissa on lupaavasti verenpainetta alentavia peptidejä. Uudenlaisten verenpainetta alentavien viljatuotteiden kehittäminen vaatii peptidien tehokasta vapauttamista proteiinirakenteesta, mikä puolestaan edellyttää elintarvikekäyttöön soveltuvia turvallisia proteolyyttisiä entsyymejä sekä substraattiproteiinien ominaisuuksien tuntemista.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science

Volyymi

13

Numero

1-2

Sivut

Sivut

39-45

ISSN

1459-6067

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta