Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Kirjaudu
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Jukuri etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite
  •   Jukuri etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite

Angiotensin converting enzyme inhibitory peptides in Finnish cereals: a database survey

Loponen, Jussi (2004)

 
Tweet refworks
 
Avaa tiedosto
mtt-afs-v13n1_2p039.pdf (102.0Kt)
Lataukset 


Loponen, Jussi

Julkaisusarja
Agricultural and Food Science

Volyymi
13

Numero
1-2

Sivut
39-45


MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2004
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311346
Tiivistelmä
Angiotensiini I:stä verenpainetta kohottavaa angiotensiini II:a vapauttava entsyymi (ACE) on keskeinen verenpaineen säätelyssä. Tietyt elintarvikeproteiineista peräisin olevat peptidit estävät sen toimintaa. Tässä tutkimuksessa selvitettiin jo tunnettujen ACE:a estävien peptidien aminohapposekvenssien esiintymistä kotimaisten viljojen varastoproteiinien rakenteissa. Kirjallisuustutkimuksen perusteella tarkasteluun otettiin 39 peptidiä. Peptidien esiintymistä viljojen varastoproteiineissa tutkittiin iProClass proteiinien rakennetietokannan avulla. Viljojen varastoproteiinit sisälsivät yhteensä 22 haetuista peptideistä. Verenpainetta alentavien maitotuotteiden tripeptideistä jompikumpi (valiini-proliini- proliini tai isoleusiini-proliini-proliini) esiintyi poikkeuksetta kaikkien viljojen prolamiineissa. Kauran globuliinien rakenteessa oli puolestaan kaikkiaan seitsemän haetuista peptideistä. Mielenkiintoinen havainto oli kahden tripeptidin toistuva esiintyminen (jopa 16 kertaa proteiinia kohti) rukiin omega-sekaliineissa, ohran C-hordeiineissa (leusiini-glutamiiniproliini) ja ohran D-hordeiineissa (valiini-seriini-proliini). Tutkimustulosten perusteella viljaproteiineissa on lupaavasti verenpainetta alentavia peptidejä. Uudenlaisten verenpainetta alentavien viljatuotteiden kehittäminen vaatii peptidien tehokasta vapauttamista proteiinirakenteesta, mikä puolestaan edellyttää elintarvikekäyttöön soveltuvia turvallisia proteolyyttisiä entsyymejä sekä substraattiproteiinien ominaisuuksien tuntemista.
 
Collections
  • Agricultural and Food Science [531]
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste