Agricultural and Food Science - Selaus asiasanan mukaan "Ka"

    • Acute toxicity of birch tar oil on aquatic organisms 

      Hagner, Marleena; Penttinen, Olli-Pekka; Pasanen, Tiina; Tiilikkala, Kari; Setälä, Heikki
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of FinlandMTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2010)
      Koivuöljytisle (birch tar oil; BTO) on grillihiilen valmistuksessa syntyvä sivutuote, joka uusimpien tutkimustulosten mukaan soveltuu kasvinsuojeluaineeksi ja biosidiksi. Tisleellä voidaan torjua rikkakasveja, hyönteisiä ...
    • Alien species in the Finnish weed flora 

      Hyvönen, Terho; Jalli, Heikki
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of FinlandMTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2011)
      Tutkimuksessa selvitettiin kirjallisuuskatsauksen avulla Euroopassa esiintyvien rikkakasvilajien esiintymistä vieraslajeina Suomessa. Selvityksen perusteella pyrittiin arvioimaan uusien vierasrikkakasvilajien mahdollisuuksia ...
    • Allocation of added selenium in lettuce and its impact on roots 

      Simojoki, Asko; Xue, Tailin; Lukkari, Kaarina; Pennanen, Arja; Hartikainen, Helinä
      Agricultural and Food Science in Finland : 3-4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2003)
      Seleeni on eläimille ja ihmisille välttämätön alkuaine, jota lisätään Suomessa moniravinteisiin lannoitteisiin. Lisäyksen tarkoituksena on parantaa peltokasvien seleenin ottoa ja taata ihmisille riittävä seleenin saanti ...
    • Alterations in growth and canopy architecture among dwarf, semidwarf and tall oat lines grown under northern conditions 

      Mäkelä, Pirjo; Muurinen, Susanna; Peltonen-Sainio, Pirjo
      Agricultural and Food Science : 1-2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2004)
      Kasvien kasvua ja sadontuottoa rajoittaa Suomessa lyhyt ja nopeatempoinen kasvukausi, jolle on tyypillistä vaihteleva säätila ja sateiden epäedullinen painottuminen syksyyn. Kolmevuotisessa peltokokeessa tutkittiin eroja ...
    • An overview of how rubisco and carbohydrate metabolism may be regulated at elevated atmospheric [CO2] and temperature 

      Bowes, George; Vu, Joseph C.V.; Hussain, Mian W.; Pennanen, Arja H.; Allen, L. Hartwell, Jr.
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1996)
      Ilmakehän nykyinen CO2-pitoisuus ei kyllästä C3-fotosynteesiä, joten fotosynteesi tehostuu CO2-pitoisuuden kaksinkertaistumisen seurauksena. Tehostuminen ei kuitenkaan ole aina yhtä voimakasta. Kasvin mukautuminen korkeaan ...
    • Angiotensin converting enzyme inhibitory peptides in Finnish cereals: a database survey 

      Loponen, Jussi
      Agricultural and Food Science : 1-2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2004)
      Angiotensiini I:stä verenpainetta kohottavaa angiotensiini II:a vapauttava entsyymi (ACE) on keskeinen verenpaineen säätelyssä. Tietyt elintarvikeproteiineista peräisin olevat peptidit estävät sen toimintaa. Tässä ...
    • Annual and seasonal changes in mineral contents (Ca, Mg, P, K and Na) of grazed clover-grass mixtures in organic farming 

      Kuusela, Eeva
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2006)
      Laidunnetussa kenttäkokeessa verrattiin alsikeapilan (Trifoliun hybridum L.), puna-apilan (Trifolium pratense L.) ja valkoapilan (Trifolium repens L.) vaikutusta laidunrehun määrään ja laatuun luonnonmukaisessa tuotannossa. ...
    • Annual and seasonal changes in production and composition of grazed clover-grass mixtures in organic farming 

      Kuusela, Eeva
      Agricultural and Food Science : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2004)
      Laidunnetussa kenttäkokeessa verrattiin alsikeapilan (Trifoliun hybridum L.), puna-apilan (Trifolium pratense L.) ja valkoapilan (Trifolium repens L.) vaikutusta laitumen tuottoon luonnonmukaisessa tuotannossa. Koe ...
    • Anther culture properties of oat x wild red oat progenies and a search for RAPD markers associated with anther culture ability 

      Kiviharju, Elina; Laurila, Jaana; Lehtonen, Mari; Tanhuanpää, Pirjo; Manninen, Outi
      Agricultural and Food Science : 1-2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2004)
      Ponsiviljelyn avulla voidaan indusoida kypsymättömistä siitepölyhiukkasista täysin homotsygoottisia kaksoishaploideja kasveja yhden sukupolven aikana. Tehokas haploidiajalostus hyödyntää tätä mahdollisuutta tuottaa ...
    • Application of vitrification-derived cryotechniques for long-term storage of poplar and aspen (Populus spp.) germplasm 

      Tsvetkov, Ivaylo; Benelli, Carla; Capuana, Maurizio; De Carlo, Anna; Lambardi, Maurizio
      Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)
      The application of three different vitrification-based freezing strategies for the cryostorage of white poplar (Populus alba L.) and hybrid aspen (P. tremula L. × P. tremuloides Michx.) have been assessed. The PVS2 ...
    • Appropriate classification of three Swedish soils for agrarian and environmental management 

      Slånberg, Lena; Hylander, Lars D
      Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2004)
      Classification of soils according to internationally agreed criteria forms a valuable base for scientifi c and political analyses. The objectives of this study were to evaluate two soil classification systems and relate ...
    • Are there indications of climate change induced increases in variability of major field crops in the northernmost European conditions? 

      Peltonen-Sainio, Pirjo; Jauhiainen, Lauri; Hakala, Kaija
      Agricultural and Food Science : 3-4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)
      Ilmastonmuutos lisää tuotannon epävarmuutta, koska sääolojen vaihtelu lisääntyy ja sään ääri-ilmiöt yleistyvät. Satoerot suotuisien ja epäsuotuisien kasvukausien välillä korostuvat myös lajikkeiden sadontuottokyvyn ...
    • Assessing the risks and uncertainties of regional crop potential under a changing climate in Finland 

      Carter, Timothy; Saarikko, Riitta; Niemi, Kai
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1996)
      Tutkimus selvitti muutamien kasvien alueellista viljelysopivuutta ja potentiaalista sadontuottoa ilmaston muuttuessa Suomessa. Matemaattisia malleja sovellettiin koko Suomen kattavassa 10 km hilapisteverkossa. Mallien ...
    • Assessment of genetic diversity using RAPD analysis in a germplasm collection of sea buckthorn 

      Bartish, Galyna I; Jeppsson, Niklas; Bartish, Igor V.; Nybom, Hilde
      Agricultural and Food Science in Finland : 4 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)
      RAPD (Random amplified polymorphic DNA)-markkerien avulla kuvailtiin osaa tyrnin geenipankista, joka oli koottu jalostustarkoituksiin. Molekyylimarkkereita monistettiin 55 näytteestä, jotka edustivat viittä tyrnin (Hippophae ...
    • Association of antioxidative enzymes with the synergistic effect of selenium and UV irradiation in enhancing plant growth 

      Xue, Tailin; Hartikainen, Helinä
      Agricultural and Food Science in Finland : 2 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)
      Seleeni (Se) on ihmisille ja eläimille välttämätön alkuaine, jonka tiedetään mm. puolustavan soluja UV(B)-säteilyn aiheuttamia vaurioita vastaan. Vallitsevan käsityksen mukaan korkeammat kasvit eivät tarvitse Se:ä, vaan ...
    • Bast fibre content, fibre yield and fibre quality of different linseed genotypes 

      Sankari, Hannele
      Agricultural and Food Science in Finland : 1 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)
      Öljypellavaa (Linum usitatissimum L.) viljellään siementuotantoa varten eikä se tuota kilpailukykyistä kuitusatoa kuitupellavaan verrattuna. Öljypellavan viljelyn sivutuotteena syntyviä varsia voitaisiin kuitenkin käyttää ...
    • Biocontrol of postharvest decay using a new strain of Pseudomonas syringae CPA-5 in different cultivars of pome fruits 

      Nunes, Carla; Usall, Josep; Teixidó, Neus; Abadias, Isabel; Asensio, Angels; Viñas, Inmacula
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2007)
      Epiphytic micro-organisms isolated from fruits and leaves surfaces of apples from different orchards were screened for antagonistic activity against Penicillium expansum. From all micro-organisms tested the new strain ...
    • Biosynthesis of very long chain polyunsaturated fatty acids in the leafy vegetable chicory 

      Mekky, Hattem; Mohamed, Maged; Lazarus, Colin; Power, J. Brian; Davey, Michael R
      Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2011)
      The synthesis of very long chain polyunsaturated fatty acids (VLCPUFAs) was investigated in five cultivars of chicory. Genes for enzymes of the ù3/6 Ä8-desaturation biosynthetic pathways for the formation of C20 VLCPUFAs ...
    • Birch tar oil is an effective mollusc repellent: field and laboratory experiments using Arianta arbustorum (Gastropoda: Helicidae) and Arion lusitanicus (Gastropoda: Arionidae) 

      Lindqvist, Isa; Lindqvist, Bengt; Tiilikkala, Kari; Hagner, Marleena; Penttinen, Olli-Pekka; Pasanen, Tiina; Setälä, Heikki
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of FinlandMTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2010)
      Nilviäisiin kuuluvat kotimainen lehtokotilo (Arianta arbustorum) ja Portugalista Suomeen kulkeutunut isokokoinen espanjansiruetana (Arion lusitanicus) ovat viimeisten vuosikymmenien aikana yleistyneet erityisesti Etelä-Suomessa. ...
    • Can protoplast production from in vitro cultured shoots of Tanacetum vary during the season? 

      Keskitalo, Marjo
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2001)
      Valo on elintärkeä yhteyttäville kasveille ja se vaikuttaa kasvin fysiologiaan, morfologiaan, sekä geneettisiin ja kemiallisiin toimintoihin. Valon vaikutus voi olla kuitenkin erilainen tai jopa vahingollinen solukkoviljelyssä ...