"Vahvaselkä, Marjatta" - Selaus tekijän mukaan Luonnonvarakeskuksen julkaisut
-
A multi-criteria decision-making framework and analysis of vegetable oils to produce bio-based plastics
Äkräs, Laura; Vahvaselkä, Marjatta; Silvenius, Frans; Seppälä, Jukka; Ilvesniemi, Hannu
Industrial Crops and Products (Elsevier BV, 2022) -
Bioprocessing of Plant-based Food Materials and Side Streams for Enrichment with Conjugated Linoleic Acid
Vahvaselkä, Marjatta
Aalto university publication series: doctoral dissertations : 113/2020 (Aalto University, 2020) -
Cell-adhered conjugated linoleic acid regulates isomerization of linoleic acid by resting cells of Propionibacterium freudenreichii
Rainio, Auli; Vahvaselkä, Marjatta; Laakso, Simo
Applied Microbiology and Biotechnology : 4 (Springer-Verlag, 2002) -
Effect of CLA on the cellular lipids of Saccharomyces cerevisiae
Jaakola, Sanna; Vahvaselkä, Marjatta; Laakso, Simo
Journal of the American Oil Chemists' Society : 10 (Wiley, 2005) -
Elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmän rakentaminen ja ruokahävikkitiekartta
Riipi, Inkeri; Hartikainen, Hanna; Silvennoinen, Kirsi; Joensuu, Katri; Vahvaselkä, Marjatta; Kuisma, Miia; Katajajuuri, Juha-Matti
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus : 49/2021 (Luonnonvarakeskus, 2021)Tässä raportissa kuvataan, miten kansallinen elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmä sekä hävikkitiekartta on rakennettu. Työ perustuu vuosina 2018–2020 toteutettuun Ruokahävikkiseuranta ja -tiekartta ... -
Enrichment of Conjugated Linoleic Acid in Oats (Avena sativa L.) by Microbial Isomerization
Vahvaselkä, Marjatta; Lehtinen, Pekka; Sippola, Soili; Laakso, Simo
Journal of Agricultural and Food Chemistry : 6 (American Chemical Society, 2004) -
Esterification of conjugated linoleic acid by yeasts for increasing the value of plant materials
Vahvaselkä, Marjatta; Laakso, Simo
Process Biochemistry : 11 (Elsevier BV, 2014) -
Existing and emerging technologies for microplastics removal : Review report of the FanpLESStic-sea project
Vahvaselkä, Marjatta; Winquist, Erika
Natural resources and bioeconomy studies : 81/2021 (Natural Resources Institute Finland (Luke), 2021)In this review, existing and emerging technologies and methods for removal of microplastics (MPs) especially from urban aquatic environments are presented. In recent years, several physical, chemical and biological ... -
Exploiting blackcurrant juice press residue in extruded snacks
Mäkilä, Leenamaija; Laaksonen, Oskar; Ramos Diaz, Juan; Vahvaselkä, Marjatta; Myllymäki, Olavi; Lehtomäki, Ilkka; Laakso, Simo; Jahreis, Gerhard; Jouppila, Kirsi; Larmo, Petra; Yang, Baoru; Kallio, Heikki
LWT - Food Science and Technology : 2 (Elsevier, 2014) -
Integrating the opposites of biofuel production: absorption of short chain alcohols into oleaginous yeast cells for butanol recovery and wet-extraction of microbial oil
Sipponen, Mika; Pihlajaniemi, Ville; Vainio, Heidi; Palonen, Essi; Hokkanen, Sanna; Vahvaselkä, Marjatta; Pastinen, Ossi; Nyyssölä, Antti; Laakso, Simo
Green Chemistry (Royal Society of Chemistry, 2016) -
Järviruoko toimii monipuolisesti hulevesien mikromuovin ja muiden haitta-aineiden poistossa
Vahvaselkä, Marjatta; Winquist, Erika
Vesistökunnostusverkoston uutiskirje : Lokakuu (Vesi.fi, 2022) -
Kuusi keihäänkärkeä ohjaa ruokahävikin vähentämiseen
Katajajuuri, Juha-Matti; Riipi, Inkeri; Vahvaselkä, Marjatta; Hartikainen, Hanna; Silvennoinen, Kirsi
Kehittyvä Elintarvike : 2 (Elintarviketieteiden Seura ry, 2021) -
Malolactic fermentation in four varieties of sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.)
Tiitinen, Katja; Vahvaselkä, Marjatta; Laakso, Simo; Kallio, Heikki
European Food Research and Technology : 6 (Springer-Verlag, 2007) -
Malolactic fermentation in sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) juice processing
Tiitinen, Katja; Vahvaselkä, Marjatta; Hakala, Mari; Laakso, Simo; Kallio, Heikki
European Food Research and Technology : 5-6 (Springer-Verlag, 2006) -
Meriin päätyvien mikromuovipäästöjen hillintä vaatii paljon työtä
Maunuksela, Jyri; Vahvaselkä, Marjatta; Winquist, Erika; Ilvesniemi, Hannu; Ahvonen, Anssi; Saranpää, Pekka
Kehittyvä Elintarvike : 5 (Elintarviketieteiden Seura ry, 2019) -
Microbially Safe Utilization of Non-Inactivated Oats (Avena sativa L.) for Production of Conjugated Linoleic Acid
Vahvaselkä, Marjatta; Lehtinen, Pekka; Laakso, Simo
Journal of Agricultural and Food Chemistry : 3 (American Chemical Society, 2006) -
Oat enzymes - a key to value added oat products
Jaakola, Sanna; Lehtinen, Pekka; Lehto, Satu; Vahvaselkä, Marjatta; Laakso, Simo
Agrifood Research ReportsMaa- ja elintarviketalous : 51 (MTT, 2004)Besides having excellent nutritional value, oat has versatile enzyme machinery. However, the oat enzymes have seldom been utilized to carry out desired reactions in oat or in oat containing materials. Recently, the ... -
Optimization of Valorization of Chicken MDCM to Produce Soluble Protein and Collagen Peptides
Pap, Nora; Mäkinen, Sari; Moilanen, Ulla; Vahvaselkä, Marjatta; Maunuksela, Jyri; Kymäläinen, Maritta; Pihlanto, Anne
Applied Sciences : 3 (MDPI AG, 2022)This study aimed to utilize enzymatic treatment and pressurized hot water extraction (PHWE) to recover soluble food-grade protein and collagen peptides from mechanically deboned chicken meat (MDCM), a side-stream from the ... -
Piloting technologies for microplastics removal from urban waters : FanpLESStic-sea project report
Vahvaselkä, Marjatta; Cur, Katarzyna; Drewnowska, Małgorzata; Maunuksela, Jyri; Medyna, Galyna; Winquist, Erika
Natural resources and bioeconomy studies : 29/2022 (Natural Resources Institute Finland, 2022)The FanpLESStic-sea – “Initiatives to remove microplastics before they enter the sea” project funded by the EU Interreg Baltic Sea Region programme aimed at decreasing microplastic (MP) sources and removing MPs before they ... -
Positional Distribution of Conjugated Linoleic Acid in Triacylglycerol of Saccharomyces cerevisiae
Jaakola, Sanna; Vahvaselkä, Marjatta; Laakso, Simo
Journal of Agricultural and Food Chemistry (American Chemical Society, 2006)