- Selaus nimekkeen mukaan MTT Raportti

    • Opas SAS Enterprise Guiden käyttäjälle 

      Hurme, Timo
      MTT Raportti : 5 (MTTMTT, 2010)
      SAS Enterprise Guide on tilastollinen ohjelmisto, joka vaatii toimiakseen myös tavallisen SASohjelmiston. Enterprise Guide on helppokäyttöinen vaihtoehto SAS-ohjelmiston monipuolisten ominaisuuksien hyödyntämiseen. ...
    • Opas standardisarjan ISO 11783 käyttäjille 

      Tuunanen, Lauri
      MTT Raportti : 148 (MTT, 2014)
    • Orgaanisten lannoitevalmisteiden vaikutus kasvien kasvuun - testimenetelmät 

      Salo, Tapio; Palojärvi, Ansa; Kukkonen, Sanna; Vestberg, Mauritz; Kapuinen, Petri; Tontti, Tiina; Ylivainio, Kari; Parikka, Päivi; Nummila, Matti; Maunuksela, Liisa; Lindström, Kristina; Orasmaa, Saila; Paulin, Lars
      MTT Raportti : 101 (2013)
      Orgaaniset lannoitteet, maanparannusaineet ja kasvien kasvua edistävät lannoitevalmisteet (biostimulantit) ovat kasveille potentiaalisia ravinnelähteitä ja niiden tavoitteena on lisätä kasvien kasvua. Mielenkiinto näihin ...
    • Peltobiomassat tulevaisuuden energiaresurssina 

      Pahkala, Katri (toim.); Lötjönen, Timo (toim.)
      MTT Raportti : 44 (MTT, 2012)
      Biomassoja voidaan tuottaa varta vasten bioenergiaksi tai ne voivat olla sivuvirtoja puunjalostusteollisuudesta, maa- ja metsätaloudesta tai esimerkiksi yhdyskuntajätteen biohajoavan osan hyödyntämistä energiaksi. ...
    • Peruna paremmaksi 

      Kankaala, Anu; Hiltunen, Soila; Lahdenperä, Helena; Myllykangas, Kaisa; Virtanen, Elina
      MTT Raportti : 171 (MTT, 2014)
      Laadukas peruna on käyttötarkoitukseen sopivaa, virheetöntä, ravintoarvoltaan hyvää ja käyttöturvallista. Laadukas peruna ei sisällä kemiallisia torjunta-aineita, haitallisia yhdisteitä tai raskasmetalleja. Laatuvaihtelut ...
    • Perunan ilmastovaikutukset 

      Pulkkinen, Hannele; Kemppainen, Mirja; Markus, Anu; Virtanen, Elina
      MTT Raportti : 73 (MTTMTT, 2012)
      Elinkaariarviointia käytetään tuotteiden ympäristövaikutusten selvittämiseen. Kattavan kuvan saamiseksi tietyn tuotteen ympäristövastuullisuudesta tulee tarkastella laajasti eri ympäristövaikutuksia. Elinkaariarvioinnin ...
    • Perunan ja vihannesten sivuvirtojen arvokomponenttien hyötykäyttö 

      Ahokas, Mikko; Välimaa, Anna-Liisa; Kankaala, Anu; Lötjönen, Timo; Virtanen, Elina
      MTT Raportti : 67 (MTT, 2012)
      Tässä raportissa sivuvirroilla tarkoitetaan kaikkia niitä perunan ja vihannesten käsittelyprosesseissa syntyviä jakeita, jotka eivät ole varsinaisia päätuotteita. Sivuvirtoja ovat esimerkiksi kuorimassa, soluneste, ...
    • Perunan kolhiintumisen vähentäminen varastolla ja kauppakunnostuksessa 

      Lötjönen, Timo; Kemppainen, Mirja; Markus, Anu; Virtanen, Elina
      MTT Raportti : 122 (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, 2013)
      Perunan kolhiintuminen aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita. Jopa 10 % perunasta voi joutua biojätteeksi käsittelyketjun aiheuttamien kolhujen takia. Nostovaiheen kolhiintumariskit ovat viljelijöillä aika hyvin ...
    • Perunan sadetuksen hallinta 

      Juntunen, Minna; Myllys, Merja; Kankaala, Anu; Degefu, Yeshitila; Sipilä, Anna; Virtanen, Elina
      MTT Raportti : 85 (MTT, 2013)
      Perunan vedentarve on muita viljelykasveja suurempi. Kasvukauden aikainen kuivuus aiheuttaa sadon määrän alenemista ja laadun heikkenemistä. Perunan sadetuksen hallinta -hankkeen tavoitteena oli tuottaa käytännön ...
    • Perunan uudet lannoitteet ja lannoitusmenetelmät 

      Sipilä, Anna; Kemppainen, Mirja; Markus, Anu; Virtanen, Elina
      MTT Raportti : 115 (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, 2013)
      Viime vuosina Suomen lannoitemarkkinoille on tullut uudenlaisia tuotteita ja lannoitusmenetelmiä, kuten nestemäiset lannoitteet ja mikrobeja sisältävät kasvin kasvua edistävät valmisteet. Tätä ennen perunan lannoitus ...
    • Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 

      Hiltunen, Lea; Sipilä, Anna; Hänninen, Niko; Virtanen, Elina
      MTT Raportti : 38 (MTT, 2011)
      Vuosina 2007 2009 toteutetun Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa hankkeen tavoit-teena oli lisätä perunan satotasoa sekä parantaa sadon laatua ja siten lisätä perunan huoltovarmuutta Kar-jalan tasavallassa. ...
    • Pihvirotuisten nautojen teurasominaisuudet ja lihan laatu 

      Huuskonen, Arto (toim.)
      MTT Raportti : 46 (MTT, 2012)
      MTT:n hallinnoiman InnoNauta Kehitys hankkeen yhtenä keskeisenä tavoitteena oli selvittää rodun ja ruokinnan vaikutuksia naudan ruhojen teuraslaatuun sekä lihan laatuominaisuuksiin. Tutkimusta toteutettiin sekä kasvatus- ...
    • Politiikkakatsaus kasvinsuojeluaineiden kestävästä käytöstä : päivitetty 30.9.2013 

      Mäkinen, Taina; Autio, Sari; Erlund, Patrik; Junnila, Sanni; Laitinen, Pauliina; Markkula, Irmeli; Räsänen, Kati; Tiilikkala, Kari
      MTT Raportti : 20 (2013)
      Kasvinsuojelu on oleellinen osa kasvintuotantoa. Kasvintuhoojat kuten rikkakasvit, tuhoeläimet ja kasvitaudit aiheuttavat runsaana esiintyessään merkittäviä sato- ja laatutappiota, jollei niitä torjuta. Kemiallisten ka ...
    • Ravitsemus ja maaperävaikutukset ruoan elinkaariarvioinnissa : SustFoodChoice-hankkeen loppuraportti 

      Saarinen, Merja; Sinkko, Taija; Joensuu, Katri; Silvenius, Frans; Ratilainen, Anna
      MTT Raportti : 146 (MTT, 2014)
    • Regional P stocks in soil and in animal manure as compared to P requirement of plants in Finland : Baltic Forum for Innovative Technologies for Sustainable Manure Management. WP4 Standardisation of manure types with focus on phosphorus 

      Ylivainio, Kari; Sarvi, Minna; Lemola, Riitta; Uusitalo, Risto; Turtola, Eila
      MTT Report : 124 (2014)
      Phosphorus (P) is an essential plant nutrient and sufficient availability is sustained by soil reserves and fertilization. On the other hand, P leaching from agricultural fields causes eutrophication of the surface waters. ...
    • Ruoka lähellä, kuluttaja kaukana? Näkökulmia lähiruoan kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen 

      Heikkilä, Lotta; Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) / TAL Talous- ja yhteiskuntatieteellinen tutkimus (TAY/4110)
      MTT Raportti : 154 (MTT, 2014)
      Kiinnostus lähiruokaa kohtaan on korkealla. Lähiruoan kysynnän ja tarjonnan kohtaamisen liittyy kuitenkin paljon haasteita. ”Lähiruoan kysynnän ja tarjonnan kohtaamista edistävät toimenpiteet FOREFOOD” – tutkimushankkeessa ...
    • Ruokahävikki alkutuotannossa ja elintarvikejalostuksessa. Foodspill 2 -hankkeen loppuraportti 

      Hartikainen, Hanna; Kuisma, Miia; Pinolehto, Marja; Räikkönen, Raija; Kahiluoto, Helena
      MTT Raportti : 170 (MTT, 2014)
      Ruoantuotannon ympäristövaikutukset ovat merkittävät ja syntyvä ruokahävikki vielä korostaa niitä: negatiiviset ympäristövaikutukset, mukaan lukien resurssienkulutus, ovat aiheutuneet turhaan, kun ruoaksi tuotettu tuote ...
    • Ruokahävikki ja pakkausvalinnat kotitalouksissa – Kuluttajan matkassa kaupasta kotiin : ECOPAF -hankkeen loppuraportti 

      Hartikainen, Hanna; Timonen, Karetta; Jokinen, Satu; Korhonen, Virpi; Katajajuuri, Juha-Matti; Silvennoinen, Kirsi
      MTT Raportti : 106 (2013)
      Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin kotitalouksien ostoprosessia. Kotitalouksien ostoprosessin aikaista käyttäytymistä ja asenteita peilattiin edelleen kotitalouksissa syntyneeseen ruokahävikkiin. Tutkimuksen tavoitteena ...
    • Ruokahävikki suomalaisessa ruokaketjussa: Foodspill 2010-2012 -hankkeen loppuraportti 

      Silvennoinen, Kirsi; Koivupuro, Heta-Kaisa; Katajajuuri, Juha-Matti; Jalkanen, Lotta; Reinikainen, Anu
      MTT Raportti : 41 (MTTMTTMTT, 2012)
      Ruoan päätyminen jätteeksi on ekologisesti ja taloudellisesti kestämätöntä. Raaka-aineiden tuotannosta ja prosessoinnista aiheutuneet ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan. Yksinkertaisimpia keinoja vähentää ...
    • Ruokintastrategiat fosforin ja typen määrän vähentämiseksi sikojen lannassa 

      Karhapää, Maija; Kortelainen, Tiina; Damgaard Poulsen, Hanne
      MTT Raportti : 149 (MTT, 2014)