Luke
 

Sward and milk production response to early turnout of dairy cows to pasture in Finland

MTT Agrifood Research Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
2003

URI

Tiivistelmä

Oikea laiduntamisen aloitusajankohta on tärkeä laitumien hoidon ja hyväksikäytön kannalta. Sen merkitys on todennäköisesti sitä suurempi mitä lyhyempi kasvukausi on. Koska asiasta ei ole suomalaisia tutkimustuloksia,tutkittiin laitumelle laskun ajankohdan vaikutusta laitumen kasvuun ja hyväksikäyttöön sekä lehmien tuottoon kahdessa kokeessa: laidunkokeessa ja tähän yhdistetyssä simuloidussa kenttä kokeessa. Kokeessa verrattiin aikaista aloitusta (1. kesäkuuta)ja normaalia aloitusta (6. kesäkuuta). Kokeet suoritettiin timotei-nurminata -laitumella,ja laidunkokeessa käytettiin 16 Holstein Friisiläistä lypsylehmää. Tarjolla oleva laitumen määrä oli 21 23 kg kuiva-ainetta lehmää kohti vuorokaudessa, ja laitumen typpilannoitus 196 kg ha 1 vuodessa. Aikainen aloitus alensi laitumen kuiva-ainetuotantoa simuloidussa kenttäkokeessa. Toisaalta aikainen aloitus johti korkeampaan sulavuuteen, minkä vuoksi aloitusajankohta ei vaikuttanut sulavan orgaanisen aineen satoon. Myös laidunkokeessa aikainen laitumelle lasku alensi laitumen määrää (kg ha 1) myöhäisempään aloitukseen verrattuna. Erot laitumen määrässä, nurmen korkeudessa ja laitumen sulavuudessa olivat suurimmillaan kesä kuun lopussa ja heinäkuun alussa. Aikaisen aloituksen ryhmän laitumen loppukorkeus oli kokeen aikana alhaisempi, mikä osoittaa parempaa laitumen hyväksikä yttöä. Aloitusajankohta ei kuitenkaan vaikuttanut maidon tuotantoon (aikainen 21,0 vs. myöhäinen 20,3 kg vrk 1) eikä maidon rasva-(aikainen 39,0 vs.myöhäinen 41,3 g kg 1)ja valkuaispitoisuuteen (aikainen 34,5 vs. myöhäinen 34,3 g kg 1). Vaikka laiduntamisen aloituksen ajankohta ei vaikuttanutkaan maidon tuotantoon, se vaikutti laitumen kasvuun, hyväksikäyttöön ja laiduntamisen järjestelyihin.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi

12

Numero

1

Sivut

Sivut

21-34

ISSN

1239-0992

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta