Agricultural and Food Science - Selaus nimekkeen mukaan
Viitteet 43-62 / 531
-
Barley fibre and wet distillers' solubles in the diet of growing cattle
Agricultural and Food Science in Finland : 3 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1998)Tärkkelys-etanolituotannon oheistuotteina saadaan useita märehtijöiden ruokintaan soveltuvia rehuja, joista tärkeimpiä ovat ohrarehu ja tiivistetty tärkkelysrankki. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ohran korvaamista ... -
Bast fibre content, fibre yield and fibre quality of different linseed genotypes
Agricultural and Food Science in Finland : 1 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)Öljypellavaa (Linum usitatissimum L.) viljellään siementuotantoa varten eikä se tuota kilpailukykyistä kuitusatoa kuitupellavaan verrattuna. Öljypellavan viljelyn sivutuotteena syntyviä varsia voitaisiin kuitenkin käyttää ... -
Bias in genetic evaluation using random regression test-day model
Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2007)The effect of an upgraded Finnish evaluation model on bias in estimated breeding values for protein yield was investigated. Evaluations based on repeatability animal model and on random regression test-day model without ... -
Biocontrol of postharvest decay using a new strain of Pseudomonas syringae CPA-5 in different cultivars of pome fruits
Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2007)Epiphytic micro-organisms isolated from fruits and leaves surfaces of apples from different orchards were screened for antagonistic activity against Penicillium expansum. From all micro-organisms tested the new strain ... -
Biosynthesis of very long chain polyunsaturated fatty acids in the leafy vegetable chicory
Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2011)The synthesis of very long chain polyunsaturated fatty acids (VLCPUFAs) was investigated in five cultivars of chicory. Genes for enzymes of the ù3/6 Ä8-desaturation biosynthetic pathways for the formation of C20 VLCPUFAs ... -
Birch tar oil is an effective mollusc repellent: field and laboratory experiments using Arianta arbustorum (Gastropoda: Helicidae) and Arion lusitanicus (Gastropoda: Arionidae)
Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of FinlandMTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2010)Nilviäisiin kuuluvat kotimainen lehtokotilo (Arianta arbustorum) ja Portugalista Suomeen kulkeutunut isokokoinen espanjansiruetana (Arion lusitanicus) ovat viimeisten vuosikymmenien aikana yleistyneet erityisesti Etelä-Suomessa. ... -
Blue sticky traps are more efficient for the monitoring of Lygus rugulipennis (Heteroptera: Miridae) than yellow sticky traps
Agricultural and Food Science in Finland : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2001)Lygus-suvun luteet (Heteroptera: Miridae) ovat useiden viljelykasvien merkittäviä tuholaisia. Luteiden tarkkailua ja ennustemenetelmien kehittämistä on haitannut luteiden vähäinen hakeutuminen keltaisiin liimapyydyksiin. ... -
Cadmium content of Finnish linseed and estimated consumer intake
Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2006)Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää suomalaisen öljypellavan siemenen ja rouheen kadmiumpitoisuus ja arvioida hyväksyttävää päiväsaantia. Siemennäytteet (N = 85) kerättiin Helsingin yliopiston koetilalta sekä kaupallisilta ... -
Calibration of a desktop scanner and digital image analysis procedure for quantification of root morphology
Agricultural and Food Science in Finland : 3 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)Testit tummilla metallilangoilla ja ohran juurilla osoittivat, että oikea valotussäätö on ensiarvoisen tärkeä kalibroitaessa tasoskanneria juurten morfologisten ominaisuuksien digitaalista kuva-analyysia varten. Jos valotus ... -
Can protoplast production from in vitro cultured shoots of Tanacetum vary during the season?
Agricultural and Food Science in Finland : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2001)Valo on elintärkeä yhteyttäville kasveille ja se vaikuttaa kasvin fysiologiaan, morfologiaan, sekä geneettisiin ja kemiallisiin toimintoihin. Valon vaikutus voi olla kuitenkin erilainen tai jopa vahingollinen solukkoviljelyssä ... -
Carbon dioxide evolution from snow-covered agricultural ecosystems in Finland
Agricultural and Food Science in Finland : 4 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1996)Hiilidioksidin vapautumista lumipeitteisestä ja paljaasta maasta mitattiin suorasti ja epäsuorasti Suomen maaperästä. Mittaukset tehtiin turve-, hiekka- ja savimaasta. Suorissa mittauksissa käytettiin suljetun kammion ... -
Changes in the contents of kaempherol, quercetin and L-ascorbic acid in sea buckthorn berries during maturation
Agricultural and Food Science in Finland : 1 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)Tyrnimarjan kamferoli-, kversetiini- ja L-askorbiini-happopitoisuuksia mitattiin marjojen eri kypsymisvaiheissa suuren erotuskyvyn nestekromatografisella (HPLC) menetelmällä. Viiden tutkitun tyrnilajikkeen marjojen ... -
Changes in the thermal growing season in Nordic countries during the past century and prospects for the future
Agricultural and Food Science in Finland : 2 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1998)Termisen kasvukauden (ajanjakso, jolloin vuorokauden keskilämpötila ylittää +5°C) alkua, loppua ja kestoa tarkasteltiin edellisen sadan vuoden aikana (1890-1995) yhdeksällä koepaikalla Pohjoismaissa. Tilastollisia vertailuja ... -
Characterising strengths, weaknesses, opportunities and threats in producing naked oat as a novel crop for northern growing conditions
Agricultural and Food Science : 1-2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2004)Paljasjyväistä kauraa viljeltiin Suomessa vain 285 hehtaarilla vuonna 2002, mikä on alle promille kauran viljelyalasta. Pieni viljelyala on seurausta useista epävarmuustekijöistä. Paljasjyväisyyteen kytkeytyy vahvuuksia ... -
Characteristics of dry- and brine-salted salmon later treated with liquid smoke flavouring
Agricultural and Food Science : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2011)The use of smoke flavourings for the processing of salmon has begun to substitute traditional smoking methods. This review examines the quality issues associated with salted salmon smoked by this technique along the ... -
Chlormequat chloride and ethephon affect growth and yield formation of conventional, naked and dwarf oat
Agricultural and Food Science in Finland : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2001)Ohra- ja vehnäkasvustojen lako torjutaan kasvunsäätein kauraa yleisemmin. Myös tutkimus on keskittynyt näihin ensin mainittuihin viljalajeihin. Kaura saattaa kuitenkin reagoida tähkällisiä viljoja herkemmin kasvuoloissa ... -
Chromosome regions affecting body weight in egg layers
Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2007)We have previously mapped quantitative trait loci (QTL) affecting egg production and quality traits using a reciprocal cross of two divergent egg-layer lines. The lines differ also in body weight, and we initially identified ... -
Classification of acid sulphate soils of Finland according to Soil taxonomy and the FAO/Unesco legend
Agricultural and Food Science in Finland : 3 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1997)Suomessa luokitellaan happamiksi sulfaattimaiksi sellaiset maat, joissa kuivaamattomasta näytteestä mitattu maaprofiilin minimi-pH on alle 5 ja maan hapetus- pelkistyspotentiaali ensin nousee ja sitten laskee mentäessä ... -
Climate change and prolongation of growing season: changes in regional potential for field crop production in Finland
Agricultural and Food Science : 3-4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)Ilmaston muutos tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia mutta myös haasteita suomalaiselle kasvinviljelylle. Ilmaston lämpenemisen myötä kasvien hyödynnettävissä oleva kasvukausi pitenee ja talvien leudontuessa edellytykset ... -
Climatic conditions for crop production in Nordic countries
Agricultural and Food Science in Finland : 2 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1998)Ilmasto vaikuttaa nykyään satoon oleellisesti. Sen sijaan ennen maaperän viljavuus rajoitti satoa ilmastoa enemmän. Pohjoismaissa säteily vaihtelee alueellisesti vähemmän kuin lämpötila kasvukauden aikana. Kasvukauden ...