Väkirehu- ja valkuaistasot lypsylehmien ympärivuotisessa sisäruokinnassa laidunruokintaan verrattuna
Concentrate levels and protein supplementation of dairy co ews fed continuously indoor as compared to grazing Concentrate levels and protein supplementation of dairy cows fed continuously indoor as compared to grazing
Concentrate levels and protein supplementation of dairy co ews fed continuously indoor as compared to grazing Concentrate levels and protein supplementation of dairy cows fed continuously indoor as compared to grazing
Maatalouden tutkimuskeskus
1997
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Vuonna 1988-92 suoritetun ruokintakokeen koetekijöinä olivat ympärivuotinen sisäruokinta, sisäruokinta + laiduntaminen, kaksi väkirehu- sekä kaksi valkuaisrehutasoa. Kokeen aloitti 96 lypsylehmää, joista puolet on ayrshire- (ay) ja puolet friisiläisrotuisia (fr). Puolet lehmistä oli kokeen alkaessa ensikkolehmiä. Aineistoa kerättiin kolmen lypsykauden ajalta. Valkuaislisärehun syöttö nosti sekä ay- että fr-lehmien valkuaisen saantia selvästi. Väkirehutasojen välinen ero jäi hieman tavoitetta pienemmäksi. Ympärivuotisella sisäruokinnalla olleiden ay-lehmien kokonaisenergian saanti oli korkeammalla väkirehutasolla selvästi suurempi kuin matalammalla tasolla. Väkirehutasojen välisen eron vaikutus fr-lehmien kokonaisenergian saantiin ei ollut yhtä selvä, sillä matalammalla tasolla fr-lehmät kompensoivat pienempää väkirehumääräänsä pääasiassa heinän syöntiä lisäämällä. Valkuaislisärehun syöttö nosti sekä laiduntaneiden että ympärivuotisella sisäruokinnalla olleiden ay- ja fr-lehmien maitotuotosta kummallakin väkirehuruokintatasolla: fr-lehmien maitotuotoksen nousu oli keskimärin 2,2 kg d-1, ay-lehmien maitotuotos nousi keskimäärin 2,4 kg d-1 matalammalla ja 3,6 kg d-1 korkeimmalla väkirehutasolla. Korkeampi väkirehutaso nosti maitotuotoksia fr-lehmillä keskimäärin 1,9 kg d-1 ja ay-lehmillä keskimäärin 1,4 kg d-1 koko kokeen aikana. Tosin ay-lehmien väkirehutason nosto ilman valkuaislisää ei näyttänyt vaikuttavan mainittavasti maitotuotoksiin, mutta valkuaislisärehua syötettäessä korkeampi väkirehutaso nosti tuotoksia erityisesti toisen ja kolmannen lypsykauden lopussa. Sekä ay- että fr-lehmien aineistossa oli myös todisteita siitä, että tuotokset nousivat sisäruokintaryhmällä, sen sijaan laidunryhmällä tällaista todistetta ei esiintynyt. Laidunryhmän aineistossa oli todistetta siitä, että matalammalla väkirehutasolla olleet ay-lehmät lypsivät enemmän kuin ympärivuotisella sisäruokinnalla olleet. Koetekijöillä ei ollut käytännön kannalta merkittävää vaikutusta fr-lehmien maidon koostumukseen. Valkuaislisärehun syöttö vähensi ay-lehmien maidon rasvapitoisuutta. Väkirehuruokintataso ja ruokintatapa vaikuttivat yhdessä sekä maidon rasva- että laktoosipitoisuuteen: sisäruokintaryhmällä korkeampi väkirehutaso vähensi sekä rasva- että laktoosipitoisuutta, mutta laidunryhmällä korkeampi väkirehutaso nosti kumpaakin.
ISBN
951-729-479-4
OKM-julkaisutyyppi
D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys
Julkaisusarja
Maatalouden tutkimuskeskuksen julkaisuja. Sarja A
Volyymi
Numero
15
Sivut
58 p. + 7 liitettä
ISSN
1238-9935