Luke
 

Electrofusion of protoplasts of anther-derived dihaploid lines of commercial potato cultivars

Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1996
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Protoplasteilla tarkoitetaan soluja, joiden solunseinä on poistettu entsymaattisesti. Tällaisia soluja voidaan fuusioida yhteen, jolloin kahden eri perunalinjan yhdistelmästä muodostuu solujen kasvatuksen jälkeen somaattisia hybridejä. Somaattiset hybridit ovat perunan jalostukselle tärkeitä, koska tavanomainen jalostus, joka tapahtuu tetraploidien (4x) kasvien suvullisin risteytyksin, tarvitsee runsaasti risteytyksiä ja suuren määrän jälkeläisiä. Käyttämällä hyväksi dihaploideja (2x) perunoita ja fuusioimalla linjoja yhteen (2x + 2x), voidaan perunan jalostusta sekä nopeuttaa että tehostaa. Tässä työssä ponsiviljelyllä tuotetuista dihaploideista perunalinjoista (peräisin lajikkeista Matilda, Nicola, Pito, Stina, Van Gogh ja White Lady) eristettiin protoplasteja, joita fuusioitiin sähköisesti. Kahden eri dihaploidin protoplasteja fuusioimalla saatiin tuotettua somaattisia hybridejä. Saadut kuusi uutta fuusioyhdistelmää analysoitiin käyttämällä RAPIDmerkkejä. Oletetut hybridit määritettiin useimmiten kahdella alukkeella, jotka kumpikin tuottivat dihaploideille vanhempaislinjoille spesifisen merkin. Useimmat tuotetut somaattiset hybridit olivat tetraploideja (4x), mutta neljästä fuusioidusta yhdistelmästä muodostui myös kasveja, joilla oli joko heksaploidinen (6x), oktoploidinen (8x) tai miksoploidinen genomi. Tämä tutkittiin laskemalla hybridien kromosomit tai analysoimalla kasvit virtaussytometrillä. Somaattisten hybridien DNA-pitoisuuksien oletettiin olevan yhtä suuria kuin tetraploidien perunoiden DNA-pitoisuudet tai dihaploidien fuusiovanhempien DNA-pitoisuuksien summat. Kuitenkin useiden tetra- ja heksaploidien hybridien DNA-pitoisuuksien keskiarvot olivat pienempiä kuin oletetut DNA-pitoisuudet.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi

5

Numero

4

Sivut

Sivut

449-460

ISSN

1239-0992

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta