Impact of global warming on potato late blight: risk, yield loss and control
Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1996
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Ilmaston lämpenemisen vaikutusta perunaruton aiheuttamaan satotappioon ja ruton torjuntatarpeeseen tutkittiin rakentamalla malli ruttoepidemian ajoittamiseen ja malli perunan kasvusta ruton rajoittamana. Perunan istutus- ja taimettumisaika ennustetaan tehoisan lämpösumman kertymisellä ja ruttoepidemian alkamisaika tehoisan lämpösumman kertymisellä sadepäivinä. Kasvumallin parametrit arvioitiin perunan kasvun mittauksista, jotka tehtiin normaalissa ja kohotetussa (+3 °C) lämpötilassa 1993-1995. Perunan ennustetaan taimettuvan, kun yli 0 °C laskettu lämpösumma saavuttaa 631 astepäivää. Lämpösumman laskeminen aloitetaan keväällä 16 vrk:n keskilämpötilan noustessa yli 0 °C. Ruttoepidemian ennustetaan alkavan, kun taimettumisesta alkaen laskettu sadepäivien (sade ÿ 0,1 mm) lämpösumma saavuttaa 156 astepäivää. Lämpösumman päivittäinen kertymä ruton ennustamisessa on korkeintaan 10 °C. Jokioisten säähavaintoja käyttäen tehtiin alustava herkkyyskoe 1-3 °C suuruisen lämpötilan nousun vaikutuksesta ruttoon ja perunan kasvuun. Aika, jolloin peruna täytyy suojata rutolta fungisidiruiskutuksella, pitenee 10-20 päivää l °C lämpenemistä kohti. Ilmaston lämpenemisen aiheuttama satotappioitten kasvu rutolta suojaamattomissa kasvustoissa on samaa suuruusluokkaa kuin satopotentiaalin kasvu: noin 2 t/ha kuiva-ainetta l °C lämpenemistä kohti.
ISBN
OKM-julkaisutyyppi
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland
Volyymi
5
Numero
3
Sivut
Sivut
311-326
ISSN
1239-0992
DOI
Saavutettavuusominaisuudet
Ei tietoa saavutettavuudesta