Luke
 

Successive alkalinity producing system for the treatment of acid sulphate soil runoff: preliminary results of a field trial

MTT Agrifood Research Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
2005

URI

Tiivistelmä

Artikkelissa on käsitelty happamien sulfaattimaiden kuivatusvesien käsittelyyn suunnitellun koelaitoksen toimintaa kahden ensimmäisen käyttövuoden ajalta. Koelaitos on perustettu Ilmajoelle Rintalan pengerrysalueelle. Kokeiltava SAPS-menetelmä (successive alkalinity producing system) on kehitetty USA:ssa alun perin happamien kaivosvesien käsittelyyn, ja se yhdistää biologisen ja kemiallisen käsittelyn. Hankkeen takana on useampivuotinen tutkimustyö, jonka aikana menetelmää on testattu laboratoriomittakaavassa. Menetelmässä käsiteltävä vesi johdetaan ensin kompostimassan ja sen jälkeen kalkkikivikerroksen läpi. Puhdistuksen ensimmäisessä vaiheessa kompostimassa poistaa vedestä liuenneen hapen, suodattaa kiintoainesta ja pidättää sulfaatinpelkistyksen seurauksena saostuvat metallisulfidit. Käsittelyn toisessa vaiheessa kalkkikivikerros nostaa veden pH:ta ja alkaliniteettia. Kalkkikivikerroksen jälkeen vesi johdetaan ilmastuksen kautta toisiin maa-altaisiin, joihin metallihydroksidisakka laskeutuu. Koelaitoksella on vertailtavana kolme käsittelyä: kaksi erilaista ns. SAPS-reaktoria, jotka perustuvat komposti- kalkkikivikäsittelyyn ja vertailun vuoksi pelkkä kalkkikivikäsittely. Tähän mennessä saatujen analyysitulosten perusteella kaikki tutkitut käsittelyt parantavat veden laatua, mutta SAPS-käsittelyn tehokkuus jättää vielä toivomisen varaa. Nykyisellään kalkkikiviallas on tehokkain käsittelyvaihtoehto eikä kompostialtaiden hyötyä ole vielä voitu osoittaa. Tähän mennessä saatujen kokemusten perusteella laitoksen rakenteeseen on tehty joitakin muutoksia, joiden tulokset nähdään käsittelykokeen jatkuessa vuonna 2004. Jos SAPS-käsittely osoittautuu toimivaksi, saattaa se tulevaisuudessa tarjota edullisen ja ympäristölle turvallisen vaihtoehdon kuivatusvesien paikalliseen käsittelyyn.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science

Volyymi

14

Numero

1

Sivut

Sivut

112-121

ISSN

1459-6067

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta