Plant growth regulators to manipulate oat stands
MTT Agrifood Research Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
2004
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Kasvunsääteitä käytetään perinteisesti viljojen korren pituuskasvun hidastamiseen ja lakoutumisen vähentämiseen. Kasvunsääteiden kortta lyhentävä vaikutus perustuu korren pituuskasvua säätelevän gibberelliini- hormonin tuotannon vähenemiseen tai solun pituuskasvua hidastavan etyleeni-hormonin vapautumiseen. Kasvunsääteiden vaikutuksia korren pituuskasvuun ja kasvuston rakenteeseen on tutkittu paljon ohralla ja vehnällä, mutta kauralla tutkimuksia on tehty vähän. Syitä pieneen määrään alan kauratutkimuksia lienevät kauran vähäinen merkitys viljantuotannossa monissa viljantuottajamaissa ja tuotantopanosten vähäisempi käyttö kauranviljelyssä, mikä saattaa osaltaan vähentää myös laontorjunnan tarvetta. Tässä kirjallisuuskatsauksessa kartoitetaan kasvunsääteiden mahdollisuuksia muokata korren pituuskasvun lisäksi muita kasvusto-ominaisuuksia ja satokomponenttien muodostumista. Sato suurenee lisäämällä röyhyjen lukumäärää neliöllä, jyvien lukumäärää röyhyssä tai vaihtoehtoisesti lisäämällä yksittäisen jyvän painoa. Kirjallisuuden mukaan kasvunsääteillä voidaan vaikuttaa röyhyjä tuottavien sivuversojen määrään ja jyvälukumäärään röyhyssä helpommin kuin yksittäisen jyvän painoon. Nämä muutokset vaikuttavat satoa suurentavasti tai pienentävästi. Onnistunut laon torjunta kasvunsääteiden avulla helpottaa sadonkorjuuta ja saattaa estää huomattavat määrälliset ja laadulliset menetykset. Joissakin tapauksissa kasvunsäädekäsittely pienentää satoa tai sadonlisä ei kata käsittelyn kustannuksia. Korkeita tuotantopanoksia käyttävässä viljelyssä kasvunsääteiden käyttöä pidetään eräänlaisena sadon vakuutuksena, joka turvaa tuotantopanosten kotiuttamisen puintiaikana. Vaikka vilja ei lakoontuisikaan, kasvunsääteet hyväksytään tuotantopanoksiksi. Kun käytetään kohtuullisia tuotantopanoksia, lakoriski on pieni nykyisillä suhteellisen lujakortisilla lajikkeilla, ja siten kasvunsääteiden tarve vähäinen.
ISBN
OKM-julkaisutyyppi
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science
Volyymi
13
Numero
1-2
Sivut
Sivut
186-197
ISSN
1459-6067
DOI
Saavutettavuusominaisuudet
Ei tietoa saavutettavuudesta