Luke
 

Effects of barley grain compared to commercial concentrate or rapeseed meal supplementation on performance of growing dairy bulls offered grass silage-based diet

MTT Agrifood Research Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
2011

URI

Tiivistelmä

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää väkirehuruokinnan koostumuksen (litistetty ohra vs. teollinen täysrehu) ja väkirehun valkuaistäydennyksen vaikutuksia maitorotuisten sonnien kasvuun, rehun syöntiin ja ruhon teuraslaatuun. Kokeessa oli yhteensä 60 maitorotuista sonnia, jotka kasvatettiin viiden eläimen ryhmäkarsinoissa. Eläimet tulivat kokeeseen ternivasikoina keskimäärin kahden viikon iässä ja ne arvottiin kokeen alussa kolmelle erilaiselle koeruokinnalle: 1) väkirehuna litistetty ohra, 2) väkirehuna litistetty ohra + rypsirouhe ja 3) väkirehuna teollinen täysrehu (Primo -sarja). Eläimet ovat samoilla koeruokinnoilla kahden viikon iästä teurastukseen saakka. Juottokaudella (vasikoiden ikä 2 vk - 2,5 kk) vasikat saivat vapaasti väkirehua, nurmisäilörehua, kuivaa heinää ja vettä. Juomarehua oli tarjolla rajoitetusti maksimiannoksen ollessa 8.5/eläin/vrk. Juoton jälkeisellä teinikaudella (ikä 2,5 - 6 kk) eläimet saivat vapaasti nurmisäilörehua, kuivaa heinää ja vettä mutta väkirehun maksimiannos oli rajoitettu (3 kg/eläin/vrk). Loppukasvatuskaudella (ikä 6 - 18 kk) sonnit ruokittiin vapaasti seosrehulla. Seosrehun väkirehuprosentti oli 50 kaikilla väkirehuruokinnoilla. Rypsilisän keskimääräinen annostelumäärä oli kokeen aikana keskimäärin. 0,5 kg/eläin/vrk. Juottokauden aikana rehun syönnissä, kasvussa tai rehun muuntosuhteessa ei ollut eroja koeruokintojen välillä. Teinikaudella päiväkasvu oli litistettyä ohraa saaneilla vasikoilla selvästi matalampi kuin ohraa + rypsiä tai teollista täysrehua saaneilla vasikoilla. Loppukasvatuskaudella eikä koko koeajalle lasketuissa kasvu-, syönti tai teurastuloksissa ollut kuitenkaan eroja väkirehuruokintaryhmien välillä.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science

Volyymi

20

Numero

3

Sivut

Sivut

191-205

ISSN

1795-1895
1459-6067

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta