Luke
 

Elintarvikkeen lisäominaisuus edellytys lisähinnalle

Maaseudun Tulevaisuus
2006

URI

Tiivistelmä

Suomalainen elintarviketeollisuus on kansainvälistynyt nopeasti. Yritykset ovat ostaneet tuotantolaitoksia etenkin Itämeren alueella. Suomalaisen raaka-aineen kysyntää laajeneminen ei ole vähentänyt, mutta ei lisännytkään. Tätä on edesauttanut se, että suurimpien suomalaisyritysten taustalla on tuottajaosuuskunnat. Perinteisestä, kansallisesta näkökulmasta katsottuna elintarviketalous on kokonaisuus, jonka menestys riippuu kaikkien toimijoiden menestyksestä. Suomen maatalous on yhteismarkkinoilla pieni tekijä: osuus EU:n viljellystä peltoalasta on 1,3 %, maatalouden työvoimasta 1,0 % ja tuotannon arvosta 0,6 %. Jos kansallinen raaka-aineen tarjonta supistuu maatalouden heikon kannattavuuden takia, jalostuskin todennäköisesti supistuu. Jos kansallinen jalostus on kilpailukyvytöntä, kohta ei ole kysyntää raaka-aineillekaan.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

D1 Artikkeli ammattilehdessä

Julkaisusarja

Koetoiminta ja käytäntö

Volyymi

63

Numero

2(12.6.2006)

Sivut

Sivut

2

ISSN

0355-0990

DOI