Luke
 

Tasausvaraus tuloksentasauskeinona maatalousverotuksessa

The equalisation reserve as a mean of income equalisation in agricultural taxation

Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos
1996
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Kuvaus

Maatalouden liiketaloustieteen pro gradu tutkielma, jonka ohjasi professori Matti Ylätalo. Erikoistutkijat Maija Puurunen ja Ilkka Laurila (MTTL:sta) osallistuivat raportin viimeistelyyn.

Tiivistelmä

Vuotuinen tulonvaihtelu johtaa progressiivisessa tuloverotuksessa verorasituksen lisääntymiseen ja virhearvioihin ennakkoverojen perinnässä. Maatalousverotuksessa vuositulosta voidaan tasata lähinnä kassaperusteisen ja tuloksenilmoittamistavan puitteissa, käyttöomaisuuspoistoilla ja tasausvarauksella. Tasausvarausta on kritisoitu riittämättömyydesta tasaamaan lisääntynyttä tulonvaihtelua maatalouden sopeutuessa EU:n jäsenyyteen. Toisaalta tasausvarausmahdollisuuden on todettu olevan ristiriidassa sen kanssa, että yritysverotuksessa varauksista on pääosin luovuttu. Euroopan unionissa verotuksesta on muodostunut kanava vaikuttaa kansallisen maatalouden taloudellisiin toimintaedellytyksiin muutoin suhteellisen pitkälle harmonisoidussa toimintaympäristössä. Esimerkiksi Ruotsissa maatalouden harjoittajilla on käytettävissään suhteellisen laajat varausmahdollisuudet ja Saksassa tulossuunnittelussa hyödynnetään joustavaa käyttöomaisuuden poisto-oikeutta. Selvityksessä tarkastellaan tuloksentasaustarvetta ja -keinoja maatalouden tuloverotuksessa. Erityisesti tarkastellaan maatalouden varausmahdollisuutta ja sen kehitystä vuosina 1983-1990 voimassa olleesta maatalouden investointivarauslaista nykyisiin, maatalouden tuloverolakiin sisältyviin tasausvaraussäännöksiin. Varausmahdollisuuden käyttöä selvitetään tilaotoksen avulla. Selvityksessä esitetään lisäksi kuvaus tuloksentasausmahdollisuuksista Ruotsin ja Saksan maatalousverotuksessa.

ISBN

952-9538-81-2

OKM-julkaisutyyppi

G2 Pro gradu, diplomityö, ylempi amk-opinnäytetyö

Julkaisusarja

Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos. Selvityksiä

Volyymi

Numero

6/96

Sivut

47 p

ISSN

1239-4548

DOI