Duroc-risteytyksen vaikutus sianlihan laatuun
Maaseutukeskusten Liitto|Maaseutukeskusten Liitto|Maaseutukeskusten Liitto
1998
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Duroc-risteytyskarjun käyttö lihasikojen isänä (teurassiassa 25 % Duroc-perimää) ei vaikuta sikojen tuotanto-ominaisuuksiin lihasikakaudella. Duroc-risteytysten ruokahalu on suurempi vapaalla ruokinnalla verrattuna kotimaisiin risteytyksiin, mikä johtaa parempaan kasvunopeuteen, mutta heikentää rehun hyväksikäyttöä ja ruhon laatua. Näyttää silt', että Duroc-risteytysten energia-annostelua on rajoitettava kasvatuksen loppuvaiheessa etenkin leikoilla. Myöskään suureen loppupainoon ei niillä ole syytä pyrkiä. Rotuyhdistelmien väliset erot ruhon laadussa tai kaupallisessa arvossa, perinteisellä tavalla arvioiden, ovat vähäiset. Eroa oli hieman paistien ja sisäfileen painossa kotimaisten risteytysten eduksi. Neljäsosa Duroc-geenejä lihasian perimässä aiheutti selvän kasvun lihaksen sisäisen rasvan pitoisuuteen. Tällä ei kuitenkaan ollut merkitystä punaisen lihan makuun, mureuteen tai mehukkuuteen kotimaisen makupaneelin arvion mukaan.
ISBN
951-808-063-1
OKM-julkaisutyyppi
B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä
Julkaisusarja
Maaseutukeskusten Liiton julkaisuja
Volyymi
Numero
924
Sivut
Sivut
p. 327-332
ISSN
0789-9661