Luke
 

Immuunimaitotuotteiden kehittäminen mikrobien aiheuttamien sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon

Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Tutkimushankkeessa kehitettiin immuunimaitovalmisteita helikobakteerin aiheuttaman mahakatarrin ennaltaehkäisyyn ja hoitoon sekä hammaskarieksen ennaltaehkäisyyn. Hiirillä tehdyissä eläinkokeissa immuunimaidolla onnistuttiin estämään helikobakteeri- infektio. Helikobakteeria ei onnistuttu eradikoimaan hiirten mahasta, mutta immuunimaidon avulla mahan limakalvon tulehdusta pystyttiin lievittämään. Selvitimme kariesimmuunimaidon vaikutusmekanismeja kariesta aiheuttavia streptokokkeja vastaan. In vitro -kokeissa immuunimaito esti tehokkaasti kariesstreptokokkien aineenvaihduntaa ja infektiomekanismien toimintaa mm. estämällä niiden tarttumista hampaan pintaan. Kliinisessä esikokeessa immuunimaitoa suuhuuhteena käyttäneillä koehenkilöillä kariesstreptokokkien osuus oli pienempi hammasplakin mikrobifloorassa ja lepoplakin pH korkeampi kuin verrokkiryhmillä. Kliinisiä jatkotutkimuksia valmistellaan. Olemme kehittäneet edelleen immuunimaidon tuotantoteknologiaa ja suorittaneet menestyksellisesti tehdasmittakaavan tuotantokokeita.

ISBN

951-729-542-1

OKM-julkaisutyyppi

B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Maatalouden tutkimuskeskuksen julkaisuja. Sarja A

Volyymi

Numero

55

Sivut

Sivut

101-107

ISSN

1238-9935

DOI