Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Ruokasektorin kasvunäkymät nykyisellä toimintamallilla : Perusskenaario sektorin kasvusta vuoteen 2035

Jansik, Csaba; Niemi, Jyrki; Saarni, Kaija; Tauriainen, Jukka (2025)

 
Avaa tiedosto
luke-luobio_22_2025.pdf (4.630Mt)
Lataukset 


Jansik, Csaba
Niemi, Jyrki
Saarni, Kaija
Tauriainen, Jukka

Julkaisusarja
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus

Numero
22/2025

Sivut
79 s.


Luonnonvarakeskus
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-419-036-7
Tiivistelmä
Tämä selvitys on jatkoa ruokasektorin kasvupotentiaalista helmikuussa 2024 julkaistulle keskustelunavaukselle, jossa selvitettiin alan liikevaihdon ja arvonlisän kasvumahdollisuuksia. Kasvun arvioitiin tulevan osin uusien arvoketjujen ja osin perinteisten toimialojen myynnin arvon noususta. Keskustelunavaus nimettiin TOIVO-skenaarioksi, koska laskelmien oletuksena oli kasvupotentiaalin täysimääräinen saavuttaminen. Tähän sisältyivät markkinamahdollisuuksien hyödyntäminen, yritysten aloitteellinen toiminta kotimaan ja ennen kaikkea ulkomaiden markkinoilla sekä julkisen sektorin vienninedistämistoimien nostaminen verrokkimaiden tasolle. Näiden oletusten toteutuessa ruoka-alan liikevaihdon arvioitiin nousevan vuoden 2020 tasosta 4,8 miljardilla eurolla ja arvonlisän 1,75 miljardilla eurolla vuoteen 2035 mennessä.
Tässä selvityksessä kuvataan ruokasektorin kasvun PERUS-skenaario, joka perustuu oletukseen alan yritysten liiketoiminnan jatkumisesta entiseen malliin sekä pääosin viimeisen kymmenen vuoden trendeihin markkinoiden kehityksestä niin tuotannossa, viennissä, tuonnissa kuin kotimaan kulutuksessa. Uusien arvoketjujen rakentaminen ja vienti etenevät hitaasti, alan myyntirakenteissa kotimaan markkinoiden fokus säilyy ensisijaisena ja markkinoiden muutoksiin reagoidaan pääosin nykyisillä toimintatavoilla. Lisäksi julkisen sektorin oletetaan osallistuvan vienninedistämiseen korkeintaan viimeisten vuosien aikana osoitetun panostuksen verran. Suomen ruokasektorin kasvu jääkin PERUS-skenaarion laskelmissa TOIVO-skenaarion arvioon verrattuna huomattavasti matalammalle tasolle, liikevaihto kasvaisi vain kahdella miljardilla eurolla ja arvonlisä vain 570 milj. eurolla vuoteen 2035 mennessä.
Viimeisen vuoden aikana suomalaisen ruoan viennin edistämisessä on kuitenkin edetty isoin harppauksin. Yleinen ilmapiiri on parantunut. Viennistä ja kasvusta puhutaan yhä avoimemmin ja myönteisemmin. Elintarvikeyritykset ovat järjestäytyneet vientivetoisen yhteistyön merkeissä ja sitoutuneet viennin edistämiseen näkyvästi. Myös viennin edistämisen arkkitehtuuri on paraikaa rakenteilla. Tehtävää lähivuosina riittääkin paljon, mikäli kasvu aiotaan nostaa PERUS-skenaarion tasosta lähemmäksi kohti TOIVO-skenaarion tasoa.
Collections
  • Julkaisut [87088]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus