Ayrshiresonnit lihakkaampia kuin holsteinit - lihan laadussa vain pieniä eroja
Huuskonen, Arto; Keto, Liisa; Manni, Katariina (2024)
Huuskonen, Arto
Keto, Liisa
Manni, Katariina
Julkaisusarja
Nauta
Volyymi
53
Numero
1
Sivut
44-46
Faba osk
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202402289176
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202402289176
Kuvaus
Lehtiartikkeli (rinnakkaistallennusluvan asianumero: 515/12 05 01 02/2022)
Tiivistelmä
Suomalainen naudanlihantuotanto perustuu pääosin maitorotuisten vasikoiden kasvatukseen. Sen vuoksi maitorotuisten eläinten lihantuotanto-ominaisuuksilla on tärkeä merkitys kotimaisen lihantuotannon kannalta. Meillä kaksi yleisintä lypsyrotua ovat holstein ja ayrshire. Rekina-hankkeessa vertailtiin näiden rotujen välisiä eroja lihantuotannossa. Tuotanto-ominaisuuksien lisäksi tarkastelussa olivat mukana myös lihan laatuun liittyvät ominaisuudet. Ay-sonnien ruhot olivat puolestaan lihakkaampia hol-sonneihin verrattuna. Ulkofileen leikkuuvasteeseen tai aistinvaraisesti arvioituun mureuteen, mehukkuuteen ja makuun rotu ei tässä tutkimuksessa vaikuttanut millään tavalla.
Collections
- Julkaisut [86729]