SataVarMa-hankkeen loppuraportti 2020
Karhu, Saila; Rantanen, Marja; Haikonen, Tuuli; Pohjola, Minna (2020)
Karhu, Saila
Rantanen, Marja
Haikonen, Tuuli
Pohjola, Minna
Sivut
48 s.
ProAgria Länsi-Suomi, Luonnonvarakeskus
2020
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20201221101720
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20201221101720
Tiivistelmä
SataVarMa-hankkeen tavoitteena oli kehittää sellaisia viljelymenetelmiä, joilla hyvälaatuisen,
tuorekäyttöön sopivan mansikan määrä pinta-alaa kohti saadaan lisättyä ja tuotantovarmuutta ja
kustannustehokkuutta avomaalla kasvatettua. Pääosa toiminnasta suuntautui tiloilla tehtävään
menetelmien testaukseen, esittelyyn ja kehittämiseen sekä uusiin käytäntöihin ohjaamiseen.
Keskeisinä malleina käytettiin pohjoiseurooppalaisia käytäntöjä niistä maista, joissa tuotantotasot
ovat 2-4-kertaiset omiimme nähden.
Hankkeen tavoitteena oli uudistaa alueen mansikanviljelyä siten, että sen kannattavuus paranee.
Toimenpiteiden kehitys koski erilaisia viljelyteknisiä ratkaisuja kuten viljelmän perustamistapaa ja
hoitokäytäntöjä, joita testattiin ja pyrittiin jalkauttamaan hankkeessa. Hoidon ohjaamiseksi
käyttöön tuotiin modernia mobiilitekniikkaa. Samoin alueelle tuotiin uudenlainen innovatiivinen
vertikaaliviljelyjärjestelmä. Uusista lajikkeista etsittiin viljelyvarmoja vaihtoehtoja viljelmille
satokauden pidentämiseksi ja niiden houkuttelevuutta kuluttajille selvitettiin. Tilojen
taimituotannolle ja marjojen säilymiseen etsittiin ratkaisuja.
SataVarMa –hankkeen kohderyhmänä olivat Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueiden
mansikanviljelijät ja hankkeen tavoitteena oli hyödyttää alueen koko marjaelinkeinoa kasvaneina
satotasoina, mansikan kannattavuuden parantumisena ja tuorekäytön lisääntymisenä. Tulokset
2016-2020
hankkeessa testattavien toimenpiteiden vaikutuksista pyrittiin saamaan viljelijöiden tietoon
mahdollisimman nopeasti pellonpiennarpäivien, viljelijätilaisuuksien, seminaarien ja aktiivisen
tiedottamisen kautta. Hankkeessa toimivien tahojen, neuvojien, tutkijoiden ja viljelijöiden kesken
pyrittiin luomaan toimiva tiedotusverkosto. Hankkeen tavoitteena oli myös, että sen vaikuttavuus
tullaan näkemään alueen lisääntyvänä, kestävin menetelmin toteutettuna kannattavana mansikan
lähituotantona, josta hyötyy koko tuoteketju markkinointia, paikallista jatkojalostusta ja kuluttajia
myöden.
tuorekäyttöön sopivan mansikan määrä pinta-alaa kohti saadaan lisättyä ja tuotantovarmuutta ja
kustannustehokkuutta avomaalla kasvatettua. Pääosa toiminnasta suuntautui tiloilla tehtävään
menetelmien testaukseen, esittelyyn ja kehittämiseen sekä uusiin käytäntöihin ohjaamiseen.
Keskeisinä malleina käytettiin pohjoiseurooppalaisia käytäntöjä niistä maista, joissa tuotantotasot
ovat 2-4-kertaiset omiimme nähden.
Hankkeen tavoitteena oli uudistaa alueen mansikanviljelyä siten, että sen kannattavuus paranee.
Toimenpiteiden kehitys koski erilaisia viljelyteknisiä ratkaisuja kuten viljelmän perustamistapaa ja
hoitokäytäntöjä, joita testattiin ja pyrittiin jalkauttamaan hankkeessa. Hoidon ohjaamiseksi
käyttöön tuotiin modernia mobiilitekniikkaa. Samoin alueelle tuotiin uudenlainen innovatiivinen
vertikaaliviljelyjärjestelmä. Uusista lajikkeista etsittiin viljelyvarmoja vaihtoehtoja viljelmille
satokauden pidentämiseksi ja niiden houkuttelevuutta kuluttajille selvitettiin. Tilojen
taimituotannolle ja marjojen säilymiseen etsittiin ratkaisuja.
SataVarMa –hankkeen kohderyhmänä olivat Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueiden
mansikanviljelijät ja hankkeen tavoitteena oli hyödyttää alueen koko marjaelinkeinoa kasvaneina
satotasoina, mansikan kannattavuuden parantumisena ja tuorekäytön lisääntymisenä. Tulokset
2016-2020
hankkeessa testattavien toimenpiteiden vaikutuksista pyrittiin saamaan viljelijöiden tietoon
mahdollisimman nopeasti pellonpiennarpäivien, viljelijätilaisuuksien, seminaarien ja aktiivisen
tiedottamisen kautta. Hankkeessa toimivien tahojen, neuvojien, tutkijoiden ja viljelijöiden kesken
pyrittiin luomaan toimiva tiedotusverkosto. Hankkeen tavoitteena oli myös, että sen vaikuttavuus
tullaan näkemään alueen lisääntyvänä, kestävin menetelmin toteutettuna kannattavana mansikan
lähituotantona, josta hyötyy koko tuoteketju markkinointia, paikallista jatkojalostusta ja kuluttajia
myöden.
Collections
- Julkaisut [85593]