Maitohorsman (Ebilobium angustifolium) fermentoinnin optimointi
Galambosi, B.; Galambosi, Zs.; Shikov, A. N.; Kosman, V. M.; Pozharitskaya, O. N.; Kauppinen, S.; Makarov, V. G. (2016)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Galambosi, B.
Galambosi, Zs.
Shikov, A. N.
Kosman, V. M.
Pozharitskaya, O. N.
Kauppinen, S.
Makarov, V. G.
Julkaisusarja
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus
Numero
48/2016
Sivut
s. 14-25
Luonnonvarakeskus, Luke
2016
All rights reserved
Copyright: Luonnonvarakeskus (Luke)
Copyright: Luonnonvarakeskus (Luke)
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-288-1
Tiivistelmä
Maitohorsman (Epilobium angustifolium L.) fermentoiduista lehdistä valmistettua teetä (Ivan tsaj, Ivan-tee, Koporjen tee) käytetään Venäjälle perinteisesti vatsahaavojen, mahakatarrin ja nukkumisvaikeuksien hoitoon. Ivan-teen aineksen perinteinen valmistusmenetelmä sisältää useita käsityötä vaativia vaiheita. Vuosien 2012–14 aikana SPECICROP-hankkeessa tehtiin useita koesarjoja, joissa fermentoitua teetä valmistettiin maitohorsman versoista. Kokeet tehtiin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa (nykyisin Luonnonvarakeskus) Mikkelissä yhteistyössä Venäjällä toimivan Pietarin Farmasia-Instituutin kanssa. Tuloksien pohjalta todettiin, että Ivan-tee voidaan valmistaa kaupallisessa mittakaavassa maitohorsman 40 cm pitkistä tuoreista versoista. Koetulosten pohjalta tuotantoprosessin eri vaiheet optimoitiin ja ne esitellään ehdotetussa tuotantomenetelmässä. Kuvattu menetelmä sopii pienen yrityksen olosuhteisiin.
Collections
- Julkaisut [87086]