Välikasvatusporsaiden menestymiseen vaikuttavia tekijöitä. Kirjallisuusselvitys
Kortelainen, Tiina (2014)
Kortelainen, Tiina
Julkaisusarja
MTT Raportti
Numero
185
Sivut
24 p.
MTT
2014
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-597-4
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-597-4
Tiivistelmä
Tämä kirjallisuusselvitys on osa Sikalan toimivuus sian näkökulmasta -hanketta, jossa selvitetään mm.
porsaiden välikasvatuksen ongelmakohtia. Välikasvatus jää usein vähemmälle huomiolle ja siksi tarvitaan
tietoa toimivista työtavoista välikasvatuksessa. Hankkeessa pohditaankin mitä asioita välikasvattamoissa
tulee seurata ja miten, jotta tuotantoa ja eläinten terveyttä pystytään hallitsemaan paremmin. Tässä kirjallisuusselvityksessä
käsitellään välikasvatusporsaiden menestymiseen vaikuttavia tekijöitä sekä tarkastellaan
sianlihan tuotantoa ja porsimisosaston sekä välikasvattamon toimintatapoja porsaan näkökulmasta.
Tuottaja voi omalla toiminnallaan edesauttaa porsaiden menestymistä jo ennen niiden syntymää ja koko
niiden elinkaaren ajalla välikasvatuksen loppuun asti ottamalla huomioon porsaan näkökulman oman tuotantonsa
ja toimintatapojensa suunnittelussa.
Jo emakon ruokintaan ja porsimisympäristöön tulee kiinnittää huomiota, jotta varmistetaan porsaiden ternimaidon
saanti. Myös porsimista helpottavien valmisteiden, kuten prostaglandiinin ja oksitosiinin, käyttöön
tulee perehtyä väärinkäytösten ja siitä aiheutuvien haittojen ja riskien minimoimiseksi. Nykyään tavoitellaan
suuria pahnueita, minkä vuoksi syntymäpainot eivät ole niin suuria ja porsaiden syntymäpainoissa
on paljon hajontaa. Kuitenkin juuri suuri syntymäpaino edesauttaisi porsasta koko sen elinkaaren
ajan.
Porsaan elämän alkuvaiheessa ternimaito ja sen yhdisteet aiheuttavat muutoksia suolessa ja edistävät suolen
kasvua. Myöhemmin porsaan syömä rehu vaikuttaa ruoansulatuskanavan rakenteiden ja toiminnan
kehitykseen ja hormonit ja hermosto avustavat muutosta. Vieroituksen aikana kehittyy suoliston mikrobikanta
ja vieroitus onkin yksi vaikeimmista ja stressaavimmista tekijöistä porsaan elämässä. Vieroituksen
jälkeistä kasvun heikkenemistä voidaan ehkäistä, kun vieroituksen jälkeen tarjottu rehu on jo tuttua ja vesinipan
käyttö on myös opeteltu jo porsimiskarsinassa. Rehuautomaatin muodolla, ulokkeilla ja kiinnityspaikalla
voidaan houkutella porsaita automaatille. Nopea syömään oppiminen vieroituksen jälkeen on tärkeää,
sillä syömättömyys voi edesauttaa mahahaavan syntymistä. Porsasrehulla on myös omia vaatimuksia
mm. valkuaispitoisuuden ja happoja sitovien aineiden suhteen. Orgaanisten happojen käyttö rehussa ja
liemirehun tarjoaminen ovat hyviä keinoja parantaa porsaiden suoliston terveyttä. Liemirehun käymiseen
tulee kiinnittää huomiota, jotta vältetään haitallisten aineiden muodostuminen rehuun ja ehkäistään ripuliin
sairastuminen
porsaiden välikasvatuksen ongelmakohtia. Välikasvatus jää usein vähemmälle huomiolle ja siksi tarvitaan
tietoa toimivista työtavoista välikasvatuksessa. Hankkeessa pohditaankin mitä asioita välikasvattamoissa
tulee seurata ja miten, jotta tuotantoa ja eläinten terveyttä pystytään hallitsemaan paremmin. Tässä kirjallisuusselvityksessä
käsitellään välikasvatusporsaiden menestymiseen vaikuttavia tekijöitä sekä tarkastellaan
sianlihan tuotantoa ja porsimisosaston sekä välikasvattamon toimintatapoja porsaan näkökulmasta.
Tuottaja voi omalla toiminnallaan edesauttaa porsaiden menestymistä jo ennen niiden syntymää ja koko
niiden elinkaaren ajalla välikasvatuksen loppuun asti ottamalla huomioon porsaan näkökulman oman tuotantonsa
ja toimintatapojensa suunnittelussa.
Jo emakon ruokintaan ja porsimisympäristöön tulee kiinnittää huomiota, jotta varmistetaan porsaiden ternimaidon
saanti. Myös porsimista helpottavien valmisteiden, kuten prostaglandiinin ja oksitosiinin, käyttöön
tulee perehtyä väärinkäytösten ja siitä aiheutuvien haittojen ja riskien minimoimiseksi. Nykyään tavoitellaan
suuria pahnueita, minkä vuoksi syntymäpainot eivät ole niin suuria ja porsaiden syntymäpainoissa
on paljon hajontaa. Kuitenkin juuri suuri syntymäpaino edesauttaisi porsasta koko sen elinkaaren
ajan.
Porsaan elämän alkuvaiheessa ternimaito ja sen yhdisteet aiheuttavat muutoksia suolessa ja edistävät suolen
kasvua. Myöhemmin porsaan syömä rehu vaikuttaa ruoansulatuskanavan rakenteiden ja toiminnan
kehitykseen ja hormonit ja hermosto avustavat muutosta. Vieroituksen aikana kehittyy suoliston mikrobikanta
ja vieroitus onkin yksi vaikeimmista ja stressaavimmista tekijöistä porsaan elämässä. Vieroituksen
jälkeistä kasvun heikkenemistä voidaan ehkäistä, kun vieroituksen jälkeen tarjottu rehu on jo tuttua ja vesinipan
käyttö on myös opeteltu jo porsimiskarsinassa. Rehuautomaatin muodolla, ulokkeilla ja kiinnityspaikalla
voidaan houkutella porsaita automaatille. Nopea syömään oppiminen vieroituksen jälkeen on tärkeää,
sillä syömättömyys voi edesauttaa mahahaavan syntymistä. Porsasrehulla on myös omia vaatimuksia
mm. valkuaispitoisuuden ja happoja sitovien aineiden suhteen. Orgaanisten happojen käyttö rehussa ja
liemirehun tarjoaminen ovat hyviä keinoja parantaa porsaiden suoliston terveyttä. Liemirehun käymiseen
tulee kiinnittää huomiota, jotta vältetään haitallisten aineiden muodostuminen rehuun ja ehkäistään ripuliin
sairastuminen
Collections
- MTT Raportti [186]