Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite

Effects of birch tar oils on soil organisms and plants

Hagner, Marleena; Pasanen, Tiina; Lindqvist, Bengt; Lindqvist, Isa; Tiilikkala, Kari; Penttinen, Olli-Pekka; Setälä, Heikki (2010)

 
Avaa tiedosto
mtt-afs-v19n1p13.pdf (662.7Kt)
Lataukset 


Hagner, Marleena
Pasanen, Tiina
Lindqvist, Bengt
Lindqvist, Isa
Tiilikkala, Kari
Penttinen, Olli-Pekka
Setälä, Heikki

Julkaisusarja
Agricultural and Food Science

Volyymi
19

Numero
1

Sivut
13-23


MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2010
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311413
Tiivistelmä
Koivupuun pyrolyysissa puuaine hajoaa lämmön vaikutuksesta erilaisiksi tuotteiksi. Prosessin yhteydessä syntyy muun muassa koivuöljytislettä (birch tar oil; BTO). Koivuöljytisle näyttää useiden vielä tarkemmin tutkimattomien todisteiden mukaan toimivan rikkakasvien, tuhohyönteisten ja jyrsijöiden torjunta-aineena. Sen koostumuksesta, vaikutuksista ympäristöön ja myrkyllisyydestä eliöille on kuitenkin saatavilla hyvin vähän tietoa. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää koivuöljytisleen 1) vaikutus maaperän änkyri- ja sukkulamatoihin sekä mikro-organismeihin sekä määrittää koivuöljytisleen 2) 14 vrk:n LC50 arvo peltolierolle (Aporrectodea caliginosa) ja 28 vrk EC50 arvo hyppyhäntäisen (Folsomia candida) lisääntymiselle. Koivuöljytisleen vaikutukset maaperän änkyrimatojen biomassaan- ja sukkulamatojen lukumäärään olivat vähäisiä. Kasvillisuuteen BTO vaikutti tappaen suurimman osan kasvien maan päällisistä osista vuorokauden kuluessa. Kasvillisuuden toipuminen alkoi kuitenkin nopeasti eikä kenttäkokeessa havaittu 2.5 kk kuluttua käsittelyistä kasvibiomassassa ja kasvilajistossa eroa, vuohenputkea (Aporrectodea caliginosa) lukuunottamatta, eri käsittelyjen kesken. Sen sijaan mikrokosmoksissa tehdyissä kokeissa kasvibiomassa oli vielä 50 vrk kuluttua käsittelyistä 100% koivutisleellä käsitellyissä maissa merkitsevästi pienempi kuin kontrollimaissa. Koivutisle ei vaikuttanut mikrobien biomassaan. Sen sijaan se vaikutti positiivisesti mikrobiaktiivisuuteen heti lisäyksensä jälkeen toimien ilmeisesti lisäresurssina mikrobeille. Negatiivinen vaikutus mikrobiaktiivisuuteen 28 ja 42 vrk kuluttua koivutisleen lisäyksestä saattoi johtua kasvien kuihtumisesta: kasvit kuolivat eivätkä siten vapauttaneet juurieritteitä maaperään, mutta kuolleesta kasvillisuudesta ei ollut vielä ehtinyt modostua kariketta mikrobien ravinnoksi, jolloin ne vaipuivat lepotilaan. Kaiken kaikkian koivuöljytisleen vaikutus maaperän ravintoverkkoon oli vähäinen. 14 vrk:n LC50 arvo peltolierolle (Aporrectodea caliginosa) oli 6560 mg BTO1 kg-1 ja 28 vrk EC50 arvo hyppyhäntäisen (Folsomia candida) lisääntymiselle oli 5100 mg BTO1 kg-1. Luvut viittaavat koivutisleen olevan eliöille myrkyllistä vasta suurina pitoisuuksina verrattuna moniin nykyisin kasvinsuojelussa vastaavissa tarkoituksissa käytettyihin kemiallisiin yhdisteisiin.
 
Collections
  • Agricultural and Food Science [531]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus