Supply chain integrated LCA approach to assess environmental impacts of food production in Finland
MTT Agrifood Research Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
2009
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
MTT:llä aloitettiin 1990-luvun lopulla tutkimuskokonaisuus, jonka tarkoituksena oli tuottaa kattavasti tietoa suomalaisen ruuantuotannon ympäristövaikutuksista. Tavoitteena oli arvioida elintarvikkeiden ympäristövaikutuksia (vähintään ilmastonmuutos-, happamoitumis- ja rehevöitymisvaikutukset) sekä paikallistaa kriittiset pisteet tuotantoketjussa. Toimintoverkkointegroitunut elinkaariarviointi toteutettiin rehuohralle, emmental-juustolle, kaurahiutaleille, perunajauhoille, juustokermaperunoille, oluelle, hunajamarinoiduille broilerfilesuikaleille ja kasvihuonekurkulle. Tutkimuskokonaisuudessa kehitettyjä menetelmiä tutkittiin suhteessa kansainvälisiin ISO14040 ja 14044 standardeihin. Menetelmät kehittyivät erityisesti viljelyaineistojen ja kirjallisuustiedon laadun, vaikutusarvioinnin ja peltoviljelyn vesistöhuuhtoumalaskennan suhteen. Tehtyjen elinkaariarviontien perusteella yleisenä johtopäätöksenä ketjun eri vaiheiden merkityksestä elintarvikkeiden ympäristövaikutuksiin todettiin, että alkutuotanto oli suurimpia ympäristövaikutuksia aiheuttava tuotantovaihe, etenkin vesistöjen rehevöitymisvaikutuksen osalta. Tutkimuskokonaisuudessa toteutettu ruuan elinkaariarvioinnin menetelmäkehitys on luonut vahvan pohjan elintarvikkeiden ympäristövaikutusarvioinnin kehittämiselle myös tulevaisuudessa. Tulevaisuudessa lisääntyvä tuotekohtaisen ympäristövaikutustiedon tuottaminen asiakkaille ja kuluttajille luo tarvetta uudelle tutkimukselle.
ISBN
OKM-julkaisutyyppi
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science
Volyymi
18
Numero
3-4
Sivut
Sivut
460-476
ISSN
1459-6067
DOI
Saavutettavuusominaisuudet
Ei tietoa saavutettavuudesta