Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Kirjaudu
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Jukuri etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite
  •   Jukuri etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite

Effect of dietary linseed supplements on ù-3 PUFA content and on IGF-1 expression in broiler tissues

Saprõkina, Zinaida; Karus, Avo; Kuusik, Sirje; Tikk, Harald; Järv, Peeter; Soidla, Riina; Lember, Aleksander; Kaldmäe, Helgi; Karus, Virge; Roasto, Mati (2009)

 
Tweet refworks
 
Avaa tiedosto
mtt-afs-v18n1p35.pdf (477.5Kt)
Lataukset 


Saprõkina, Zinaida
Karus, Avo
Kuusik, Sirje
Tikk, Harald
Järv, Peeter
Soidla, Riina
Lember, Aleksander
Kaldmäe, Helgi
Karus, Virge
Roasto, Mati

Julkaisusarja
Agricultural and Food Science

Volyymi
18

Numero
1

Sivut
35-44


MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2009
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311190
Tiivistelmä
The aim of this study was to evaluate the effect of ù-3 PUFA-rich linseed-supplemented diet on the ù-6/ù-3 PUFA content and IGF-I mRNA expression in broiler tissues. Broilers (50 of 21 d old and 90 of 42 d old) were divided into groups according to dietary additives: 1.5% linseed oil (LO), 3.0% LO, 15% linseed cake (LC) and 30% LC and to the duration of modified feeding (1 21, 1 42 and 22 42 days). PUFA content in breast muscles was assayed by gas chromatography and IGF-I mRNA content in liver, muscle and leukocytes was measured by one step RT-PCR. The experimental diets improved the ù-6/ù-3 PUFA ratio through a threefold increase in the ù-3 PUFA content in the breast muscle. The changes in PUFA content were accompanied by changes in IGF-1 gene expression levels in tissues. Therefore, both paracrine and autocrine manner of IGF-1 action are likely to be involved. 15% LC at starting period or 1.5% LO in final diet can be advised as optimal for enriching broiler meat with ù-3 fatty acids.
Collections
  • Agricultural and Food Science [531]
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste