Luke
 

Koivutisleen vaikutus jyrsijöihin

met143.pdf
1.31 MB

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Grillihiilen valmistuksessa syntyvä sivutuote, koivutisle, on tutkimuksissa todettu käyttökelpoiseksi kasvinsuojeluaineeksi ja biosidiksi. Tisle sisältää tuhansia yhdisteitä, joista huomattava osa on fenoleja. Fenoleilla on antiseptinen vaikutus ja niiden käyttö tunnetaan jo 1800-luvulta, jolloin niitä käytettiin muun muassa lääketieteessä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli osoittaa, että koivutisleellä voidaan ehkäistä jyrsijöiden aiheuttamia tuhoja varsinkin monivuotisilla ja puurunkoisilla kasveilla. Osa kokeista toteutettiin terraariossa (noin 16 m2), osa käytännön viljelmillä (omenatarha). Kokeissa keskityttiin pääasiassa myyrien aiheuttamien tuhojen ehkäisemiseen. Kokeet ovat alustavia ja tulokset pitää varmentaa tarkemmilla tieteellisillä kokeilla. Terraariossa tehdyt kokeet osoittivat, että myyrät eivät jyrsineet koivutisleellä käsiteltyjä omenapuun oksia, mutta käsittelemättömät oksat jyrsittiin kauttaaltaan, vaikka muutakin ravintoa oli saatavilla. Mikäli myyrille annettiin ainoastaan omenapuun oksia ravinnoksi, ne jyrsivät ensin kauttaaltaan käsittelemättömät oksat ja vasta, kun muuta ravintoa ei ollut saatavilla, ne jyrsivät myös käsiteltyjä oksia. Tulokset käytännön olosuhteissa tehdystä kokeesta olivat samansuuntaiset. Kun myyrillä oli riittävästi muuta ravintoa, ne eivät vioittaneet käsiteltyjä omenapuun taimia. Myyräpopulaation ollessa erittäin korkea havaittiin selviä vioituksia myös koivutisleellä käsitellyissä omenapuun taimissa. Pihanurmikon vallanneen vesimyyrän karkotukseen käytettiin koivutislettä, joka ruiskutettiin myyrien käytäviin MTT:n ja Charcoal Finland Oy (CCF) kehittämällä erikoislaitteella. Tisle karkotti myyrät koloistaan, mutta ei tappanut niitä. Myyräpopulaatio liikkui kesän aikana tontin laidalta toiselle käsittelemätöntä nurmikkoa vallaten.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

B1 Kirjoitus tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Maa- ja elintarviketalous

Volyymi

Numero

143

Sivut

Sivut

s. 73-85

ISSN

1458-5081

DOI