Kestävän maatilatalouden työturvallisuuden, -hyvinvoinnin ja -terveyden muutostekijät ja tutkimusalan kehitystarpeet 2008-2015
Suutarinen, Juha; Karttunen, Janne; Tuure, Veli-Matti; Rikkonen, Pasi; Rautiainen, Risto; Louhelainen, Kyösti; Mattila, Tiina; Pehkonen, Aarne (2008)
Suutarinen, Juha
Karttunen, Janne
Tuure, Veli-Matti
Rikkonen, Pasi
Rautiainen, Risto
Louhelainen, Kyösti
Mattila, Tiina
Pehkonen, Aarne
Julkaisusarja
Maa- ja elintarviketalous
Numero
127
Sivut
77 s
MTT MTT
2008
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-182-2
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-182-2
Tiivistelmä
Rakennemuutos jatkuu maatilataloudessa ja maaseudulla. Siihen liittyvä työn, työmenetelmien ja teknologian muutos antaa aiheen arvioida myös työsuojelun strategiaa. Näin muuttuneessa tilanteessa työsuojelutoimilla voitaisiin edistää hyvinvointia. Tämän yhteishankkeen tavoitteena oli esittää perustellut suositukset maatilatalouden työsuojelun toteuttamiseksi tulevaisuudessa tehokkaasti ja sosiaalisesti kestävästi. Ennakoivan työsuojelustrategian laatimiseksi oli arvioitava toimialan ja sen ympäristön kehitystä sekä muutosten vaikutuksia alan työvoiman työkykyyn ja -hyvinvointiin. Tässä tutkimuksessa hyödynnettiin ennakointitutkimuksen menetelmiä. Maatilatalouden muutosta ohjaavat lähitulevaisuudessa voimakkaimmin raaka-ainehintojen ja kannattavuuskehityksen vaikea ennakoitavuus sekä rakennemuutoksen jatkuminen. Näistä seuraa muun muassa henkisen kuormituksen kasvaminen. Kuhunkin muutostekijään voidaan liittää useita maatalousyrittäjän ammattitaitoon, tuotannon ohjaukseen ja työsuojeluun linkitettäviä haasteita. Toisaalta muutoksiin liittyy myös mahdollisuuksia, jotka voivat edistää maatilatalouden imagoa valtaväestön keskuudessa ja alan suosiota tulevaisuuden ammattina. Varsinkin kasvuhakuiset maatalousyrittäjät tarvitsevat päätöksentekonsa tueksi yrityskokonaisuuden kattavaa ja toimintaympäristön huomioon ottavaa neuvontaa ja sille käyttökelpoista aineistoa tuottavaa tutkimusta. Lisäksi maatilojen ja monialaisten yritysten tietojohtamisen tukemiseen tarvitaan kehittyneitä, helppokäyttöisiä ja muuhun tuotantotekniikkaan hyvin integroituvia johtamisen apuvälineitä. Näin voidaan paremmin vastata alati kasvaviin vaatimuksiin kustannustehokkaasta työn tuottavuuden nostamisesta sekä madaltaa tietokuormituksen ja päätöksenteon aiheuttamaa henkistä painetta. Tuotantoeläinten hyvinvointia edistävät ja muutoinkin vastuullisesti ja kestävästi toimivat elintarvikeketjut voivat olla merkittävä kotimaisen tuotannon ja markkinoinnin tekijä, jolla on vaikutusta myös viljelijän työoloihin. Vastaavasti työtapaturma- ja ammattitautiriskejä vähentävät, kestävämmät tuotanto-olosuhteet ovat todennäköisesti myös kotieläinten hyvinvoinnin kannalta parempia. Muitakin myönteisiä kehityspiirteitä on nähtävissä muun muassa arvomaailmaan ja teknologiaan liittyvistä muutosvoimista. Kestävälle maatilataloudelle on elintärkeää yrityksen avainresurssien eli työvoiman - ihmisten - turvallisuuden, hyvinvoinnin sekä terveyden ylläpitäminen ja edistäminen.