Luke
 

Effects of gradual replacement of rapeseed cake with linseed cake in a grass silage-based diet for dairy cows

Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1997
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Lypsylehmien ruokintatutkimuksessa rypsipuristetta korvattiin asteittain pellavapuristeella siten, että pellavapuristeen osuus oli 0, 1/3, 2/3 tai 1 valkuaisrehusta, jonka määrä oli yhteensä 1,5 kg ilmakuivaa rehua päivässä. Koerehujen lisäksi lehmille annettiin 4,5 kg/pv ohran ja kauran seosta ja vapaasti nurmisäilörehua. Kokeessa oli 8 Koivikon maatalousoppilaitoksen suomenkarjalehmää. Koeruokinnat eivät vaikuttaneet rehujen syöntiin. Nailonpussiuitoin määritetty valkuaisen pötsihajoavuus oli pellavapuristeessa suurempi kuin rypsipuristeessa, mikä johti pienempään ohutsuolesta imeytyvien aminohappojen saantiin mutta suurempaan pötsin valkuaistaseeseen ruokinnoilla, joissa pellavapuristeen osuus oli suuri. Maitotuotos pieneni suoraviivaisesti 18,5:stä 17,1 kg:aan/pv, kun pellavapuristeen osuus lisääntyi. Maidon rasvapitoisuus suureni 3,4 g/kg, mutta maidon valkuaispitoisuus pieneni lievästi pellavapuristeen lisääntyneen syötön myötä. Pellavapuristeen lisäys ei vaikuttanut päivittäiseen maitorasvan tuotantoon, mutta maitovalkuaisen tuotanto väheni 68 g/pv. Maidon ureapitoisuus lisääntyi pellavapuristeen lisäyksen myötä. Rypsi- ja pellavaöljyn rasvahappokoostumuksen selkeästä erosta huolimatta muutokset maidon rasvahappokoostumuksessa olivat erittäin pieniä. Pellavapuristeen hieman suurempi rasvapitoisuus, rasvahappokoostumus, valkuaisen suuri pötsihajoavuus ja/tai heikko aminohappokoostumus sekä mahdolliset haitta-aineet ovat voineet vaikuttaa pellava-puristeen rypsipuristetta heikompaan tuotantovaikutukseen. Mikäli öljypellavan viljely lisääntyy entisestään tai pyritään tuottamaan terveysvaikutteisia maitotuotteita, joissa pellavaöljyn rasvahappoja halutaan siirtää maitoon, kannattaisi selvittää pellavapuristeen prosessoinnin vaikutuksia tuotantovaikutukseen ja rasvahappojen suojaamiseen pötsimikrobien muokkaukselta.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi

6

Numero

2

Sivut

Sivut

161-172

ISSN

1239-0992

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta