Luke
 

Composition and cross-sectional area of muscle fibre types in relation to daily gain and lean and fat content of carcass in Landrace and Yorkshire pigs

Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland|Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1996
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Tutkimuksessa verrattiin maatiais- ja yorkshire-sikarotuja keskenään määrittämällä histokemiallisesti longissimus- lihaksen lihassolutyyppien ominaisuuksia. Lisäksi selvitettiin histokemiallisten ominaisuuksien suhdetta eläimen kasvuun ja ruhon laatuun. Käsiteltävinä muuttujina olivat ikä, päiväkasvu, elopaino, teuraspaino, pH 1 - ja pH 2 -arvot, ulkofileen poikkipinta- ala sekä ruhon liha- ja rasvaprosentit. Lihassolut määritettiin myosiini ATPaasimenetelmällä ja luokiteltiin kolmeen ryhmään: I, IIA ja IIB. Lihassolujen lukumäärä laskettiin jakamalla fileen poikkipinta-ala keskimääräisellä lihassolun poikkipinta-alalla. Maatiaisen longissimus-lihaksessa oli tyypin I lihassolujen poikkipinta-ala pienempi ja tyypin IIB lihassolujen poikkipinta-ala suurempi kuin yorkshiren longissimus-lihaksessa. Leikkojen longissimus-lihaksessa tyypin IIB lihassolut olivat suurempia kuin imisien longissimus-lihaksessa. Rotu ja sukupuoli eivät vaikuttaneet ulkofileen lihassolujen määriin. Maatiaisessa pH 1 -arvot olivat alhaisempia kuin yorkshiressa. Imisissä oli ruhon lihamäärä suurempi ja rasvamäärä pienempi kuin leikoissa. Myös ulkofileen poikkipinta-ala oli imisissä suurempi kuin leikoissa. Eri eläinyksilöiden histokemialliset, kasvu ja ruhon laatuominaisuudet vaihtelivat paljon. Histokemialliset ominaisuudet eivät vaikuttaneet eläimen kasvuun ja ruhon laatuominaisuuksiin.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi

5

Numero

6

Sivut

Sivut

593-600

ISSN

1239-0992

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta