Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite

Impact of global warming on potato late blight: risk, yield loss and control

Kaukoranta, Timo (1996)

 

Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.


Kaukoranta, Timo

Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi
5

Numero
3

Sivut
311-326


Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1996
Näytä kaikki kuvailutiedot
Tiivistelmä
Ilmaston lämpenemisen vaikutusta perunaruton aiheuttamaan satotappioon ja ruton torjuntatarpeeseen tutkittiin rakentamalla malli ruttoepidemian ajoittamiseen ja malli perunan kasvusta ruton rajoittamana. Perunan istutus- ja taimettumisaika ennustetaan tehoisan lämpösumman kertymisellä ja ruttoepidemian alkamisaika tehoisan lämpösumman kertymisellä sadepäivinä. Kasvumallin parametrit arvioitiin perunan kasvun mittauksista, jotka tehtiin normaalissa ja kohotetussa (+3 °C) lämpötilassa 1993-1995. Perunan ennustetaan taimettuvan, kun yli 0 °C laskettu lämpösumma saavuttaa 631 astepäivää. Lämpösumman laskeminen aloitetaan keväällä 16 vrk:n keskilämpötilan noustessa yli 0 °C. Ruttoepidemian ennustetaan alkavan, kun taimettumisesta alkaen laskettu sadepäivien (sade ÿ 0,1 mm) lämpösumma saavuttaa 156 astepäivää. Lämpösumman päivittäinen kertymä ruton ennustamisessa on korkeintaan 10 °C. Jokioisten säähavaintoja käyttäen tehtiin alustava herkkyyskoe 1-3 °C suuruisen lämpötilan nousun vaikutuksesta ruttoon ja perunan kasvuun. Aika, jolloin peruna täytyy suojata rutolta fungisidiruiskutuksella, pitenee 10-20 päivää l °C lämpenemistä kohti. Ilmaston lämpenemisen aiheuttama satotappioitten kasvu rutolta suojaamattomissa kasvustoissa on samaa suuruusluokkaa kuin satopotentiaalin kasvu: noin 2 t/ha kuiva-ainetta l °C lämpenemistä kohti.
 
Collections
  • Agricultural and Food Science [531]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus