Luke
 

Feeding whole grain with pelleted diets to growing broiler chickens

Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland|Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1996
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Tutkimuksessa selvitettiin kokojyväviljan käytön vaikutuksia ja mahdollisuuksia broilerituotannossa. Broilereille annettiin 1-1,5 viikon iästä lähtien rehua, johon lisättiin asteittain jyviä. Kokeessa 1 käytettiin rakeisia täysrehuja ja kokeissa 2 ja 3 erityisiä täydennysrehuja, jotka sisälsivät 25 % raakavalkuaista. Kokeen lopussa jyvien määrä oli suurimmillaan täysrehuun sekoitettuna 30 % ja täydennysrehujen kanssa 40 ja 50 %. Jyvien osuus rehun kokonaiskulutuksesta oli vastaavasti 20 %, 31 % ja 38 %. Kokeessa 1 käytettiin vehnää ja muissa kokeissa vehnän lisäksi myös vehnä-ohraseoksia (70:30 ja 50:50). Kaikkiaan kokeissa oli 5880 Ross-poikasta, joiden kasvatusaika oli 37-38 vrk. Rehutähteiden raakavalkuaisanalyysien perusteella linnut eivät merkittävästi valinneet rakeiden ja jyvien välillä. Vehnänjyvien sekoittaminen rakeiseen täysrehuun vähensi rehunkulutusta ja sen seurauksena kasvua 3-5 %. Rakeista alku- eli starttirehua käytettäessä jyvien kanssa rehun hyväksikäyttö oli merkitsevästi parempi kuin vertailurehulla (täysrehu) tai kasvatusrehu-jyväruokinnalla. Tulosten perusteella varovainen jyvien lisäys rakeiseen alkurehuun voidaan aloittaa jo viikon ikäisille linnuille. Myös kokeessa 2 jyvien syöttäminen rakeisen täydennysrehun kanssa vähensi rehunkulutusta ja kasvua, mutta rehuhyötysuhteessa ei ollut merkitseviä eroja. Sen sijaan kokeessa 3 täydennysrehu-jyväruokinta tuotti vähintään yhtä hyvän tuloksen kuin vertailurehu ja vehnänjyviä käytettäessä rehun hyväksikäyttö oli jopa parempi kuin muissa ryhmissä. Jokaisessa kokeessa jyvien syöttäminen lisäsi huomattavasti (50-90 %) tyhjän lihasmahan painoa. Kokeessa 1 broilerien rasvaisuus väheni merkitsevästi alkurehu-vehnäryhmässä vertailu- ja kasvatusrehu-vehnäryhmään verrattuna. Tulosten perusteella broilerituotannossakin voidaan käyttää runsaasti kokojyväviljaa sopivan rakeisen täydennysrehun kanssa sekoitettuna. Vehnästä voidaan korvata ohralla 30-50 %.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi

5

Numero

2

Sivut

Sivut

167-175

ISSN

1239-0992

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta