Feeding whole grain with pelleted diets to growing broiler chickens
Kiiskinen, Tuomo (1996)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Kiiskinen, Tuomo
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland
Volyymi
5
Numero
2
Sivut
167-175
Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1996
Tiivistelmä
Tutkimuksessa selvitettiin kokojyväviljan käytön vaikutuksia ja mahdollisuuksia broilerituotannossa. Broilereille annettiin 1-1,5 viikon iästä lähtien rehua, johon lisättiin asteittain jyviä. Kokeessa 1 käytettiin rakeisia täysrehuja ja kokeissa 2 ja 3 erityisiä täydennysrehuja, jotka sisälsivät 25 % raakavalkuaista. Kokeen lopussa jyvien määrä oli suurimmillaan täysrehuun sekoitettuna 30 % ja täydennysrehujen kanssa 40 ja 50 %. Jyvien osuus rehun kokonaiskulutuksesta oli vastaavasti 20 %, 31 % ja 38 %. Kokeessa 1 käytettiin vehnää ja muissa kokeissa vehnän lisäksi myös vehnä-ohraseoksia (70:30 ja 50:50). Kaikkiaan kokeissa oli 5880 Ross-poikasta, joiden kasvatusaika oli 37-38 vrk. Rehutähteiden raakavalkuaisanalyysien perusteella linnut eivät merkittävästi valinneet rakeiden ja jyvien välillä. Vehnänjyvien sekoittaminen rakeiseen täysrehuun vähensi rehunkulutusta ja sen seurauksena kasvua 3-5 %. Rakeista alku- eli starttirehua käytettäessä jyvien kanssa rehun hyväksikäyttö oli merkitsevästi parempi kuin vertailurehulla (täysrehu) tai kasvatusrehu-jyväruokinnalla. Tulosten perusteella varovainen jyvien lisäys rakeiseen alkurehuun voidaan aloittaa jo viikon ikäisille linnuille. Myös kokeessa 2 jyvien syöttäminen rakeisen täydennysrehun kanssa vähensi rehunkulutusta ja kasvua, mutta rehuhyötysuhteessa ei ollut merkitseviä eroja. Sen sijaan kokeessa 3 täydennysrehu-jyväruokinta tuotti vähintään yhtä hyvän tuloksen kuin vertailurehu ja vehnänjyviä käytettäessä rehun hyväksikäyttö oli jopa parempi kuin muissa ryhmissä. Jokaisessa kokeessa jyvien syöttäminen lisäsi huomattavasti (50-90 %) tyhjän lihasmahan painoa. Kokeessa 1 broilerien rasvaisuus väheni merkitsevästi alkurehu-vehnäryhmässä vertailu- ja kasvatusrehu-vehnäryhmään verrattuna. Tulosten perusteella broilerituotannossakin voidaan käyttää runsaasti kokojyväviljaa sopivan rakeisen täydennysrehun kanssa sekoitettuna. Vehnästä voidaan korvata ohralla 30-50 %.