Resistance to potato virus A and potato virus Y in potato cultivars grown in Finland
Valkonen, Jari P.T.; Palohuhta, Jukka P. (1996)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Valkonen, Jari P.T.
Palohuhta, Jukka P.
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland
Volyymi
5
Numero
1
Sivut
57-62
The Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1996
Tiivistelmä
Tutkimuksessa testattiin 24 perunalajikkeen ja yhden kotimaisen perunan jalostuslinjan kestävyyttä perunan A- ja Y-virusta vastaan. Testattavat perunat saastutettiin viruksilla varttamalla ne kasvihuoneessa. A-viruksella saastutetuista kasveista otettiin talteen mukulat, jotka idätettiin ja versot testattiin. Viruskestävyyden tyyppi määritettiin oireiden perusteella ja mittaamalla viruspitoisuudet ELISA:n avulla. Kuudessatoista lajikkeessa havaittiin hypersensitiivistä kestävyyttä (yliherkkyyttä) Y-viruksen roturyhmää Y O vastaan, mikä ilmeni kuoliolaikkujen tai latvakuolion kehittymisenä. Ute havaittiin äärimmäisen kestäväksi Y- ja A-virusta vastaan. Amazone, Bintje, Fambo, Posmo, Record, Rosamunda, Saturna ja Van Gogh olivat äärimmäisen kestäviä vain A-virusta vastaan. Äärimmäinen kestävyys ilmeni siten, että kasveihin ei kertynyt ELISA:lla havaittavia viruspitoisuuksia. Lisäksi kasvit pysyivät oireettomina tai lehtiin ilmestyi pistemäisiä kuoliolaikkuja tai pieniä kloroottisia laikkuja. A-viruksella saastutettujen äärimmäisen kestävien lajikkeiden mukuloista kasvaneissa versoissa ei ollut A-virusta. Matildassa ja Nicolassa ilmeni hypersensitiivistä kestävyyttä A-virusta vastaan. Matildan mukuloista kasvaneissa versoissa ei ollut A-virusta, mutta Nicolan mukuloista kasvaneet versot olivat viroottisia ja niissä ilmeni kuoliota sekä selkeitä mosaiikkioireita. A-viruksen tartuttamat, viroottisista mukuloista kasvatetut versot olivat oireettomia useimmissa lajikkeissa. Tämän tutkimuksen perusteella ainoastaan Ute on luonnollisen kestävyytensä ansiosta suojattu sekä Y- että A-virukselta. Hypersensitiivisen kestävyyden tehokkuus vaihtelee lajikkeiden kesken ja eri ympäristöoloissa, ja kohdistuu vain tiettyyn tai muutamaan virusrotuun. Joissakin tässä tutkimuksessa alttiiksi todetuissa lajikkeissa Y-tai A-virussaastunta voi olla alhainen pellolla, mikä perustuu näiden lajikkeiden kykyyn vastustaa kirvojen levittämää virusta.