Luke
 

Soil properties affecting weed distribution in spring cereal and vegetable fields

Maatalouden tutkimuskeskus|Suomen Maataloustieteellinen Seura|Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1994
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Rikkakasvilajien esiintymisselvityksessä vuosina 19821984 otettiin tutkituilla näytealoilta myös maanäytteet, joiden maalajin ja kemiallisten ominaisuuksien merkitystä rikkakasvilajistoon ja yksilöiden määrään selvitettiin. Yhteensä 379 tilalta kerättiin 482 näytettä kevätvilja- ja 224 näytettä vihanneskasvilohkoilta. Jauhosavikka ja peipit esiintyivät savimailla runsaampina kuin karkeilla kivennäismailla tai eloperäisillä mailla. Sen sijaan karkeita kivennäismaita suosivia lajeja olivat juolavehnä, ukonnauris, linnunkaali ja nurmikka. Ukontatar ja suolaheinä esiintyivät eloperäisillä mailla runsaampina kuin kivennäismailla, mutta peippejä ei löytynyt eloperäisiltä mailta lainkaan. Suolaheinien ja ukontattaren lukumäärät olivat suurimmat alimmassa ph-luokassa (pH < 5,2). Peipit ja orvokit menestyivät parhaiten korkealla ph-tasolla. Kylänurmikka oli selvästi runsaampi alle 1000 mg helppoliukoista kalsiumia sisältäneessä kuin vähintään 1000 mg kalsiumia sisältäneissä luokissa, kun sen sijaan pihatähtimön esiintyminen oli juuri vastakkainen. Maan helppoliukoisen kaliumin, magnesiumin tai fosforin määrä ei vaikuttanut rikkakasvilajien esiintymiseen.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural Science in Finland

Volyymi

3

Numero

5

Sivut

Sivut

497-504

ISSN

0789-600X

DOI