Effects of replacing different proportions of barley grain by barley fibre on performance of dairy bulls
MTT Agrifood Research Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
2007
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa integroidun tärkkelys-etanoliteollisuuden sivutuotteena syntyvän ohrarehun käyttöä kasvavien lihanautojen seosrehuruokinnassa. Kokeessa oli mukana 32 maitorotuista sonnia, jotka painoivat kokeen alussa 261 kg ja lopussa 650 kg. Erilaisia koeruokintoja oli neljä. Kontrolliruokinta sisälsi ainoastaan nurmisäilörehua (46 %) ja ohraa (54 % kuiva-aineesta) koko kokeen ajan. Kolmessa muussa ruokintaryhmässä väkirehu sisälsi puolet ohraa ja puolet ohrarehua siihen saakka, kunnes sonnit saavuttivat 450 kg:n elopainon. Tästä eteenpäin väkirehussa oli ohraa 75, 50 tai 25 prosenttia, ja vastaavasti ohrarehua 25, 50 tai 75 prosenttia kuiva-aineesta. Kaikki eläimet saivat vapaasti seosrehua, ja väkirehuprosentti oli kaikilla ruokinnoilla sama (54) koko kokeen ajan. Kun ohraa korvattiin ohrarehulla, orgaanisen aineen ja kuidun näennäinen in vivo -sulavuus heikkeni. Ohraruokintaan verrattuna orgaanisen aineen sulavuus heikkeni 17 prosenttia, kun ohrasta 75 prosenttia oli korvattu ohrarehulla. Ohran osittainen korvaaminen vaikutti myös rehun syöntiin. Syönti lisääntyi, kun ohrasta 25 tai 50 prosenttia oli korvattu ohrarehulla. Sen sijaan 75 prosentin korvaaminen vähensi rehun syöntiä. Ohran osittainen korvaaminen ohrarehulla heikensi hieman kasvutuloksia. Samoin teurasprosentti ja ruhojen rasvaisuus pienenivät. Tulosten perusteella enintään puolet kasvavan sonnin väkirehuannoksesta on mahdollista korvata ohrarehulla. Ohrarehun käytön ratkaisee kuitenkin viime kädessä sen hinta suhteessa muihin väkirehuihin.
ISBN
OKM-julkaisutyyppi
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science
Volyymi
16
Numero
3
Sivut
Sivut
232-244
ISSN
1459-6067
DOI
Saavutettavuusominaisuudet
Ei tietoa saavutettavuudesta