Luke
 

Viljelytekijät ja porkkanan varastokestävyys

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Tutkimushankkeen tässä osiossa selvitetään viljelytekijöiden vaikutusta porkkanan varas-tokestävyyteen. Tutkimuksessa mukana olevat porkkanatilat toimittivat syksyllä 2005 yh-teensä 26 lohkolta porkkananäytteet, jotka lajiteltiin koon ja erilaisten vioitusten mukaan. Näyteaineisto varastoitiin MTT puutarhatuotannon (Piikkiö) varastossa, kustakin pork-kanaerästä kaksi varastointiaikaa. Varastosta otto tapahtui tammi- ja maaliskuussa, jolloin porkkanat lajiteltiin säilyvyyden mukaan ja toimitettiin eteenpäin muihin analyyseihin. Porkkanan säilyvyystuloksia verrattiin tiloilta kerättyihin lohkotietoihin ja maanäytteiden ravinneanalyysituloksiin. Terveiden porkkanoiden osuus väheni ja varsinkin mustamätäis-ten porkkanoiden osuus lisääntyi varastossa tammikuulta maaliskuulle. Verrattaessa pork-kanoiden säilyvyystuloksia viljelytekijöihin näyttäisi siltä, että eräillä ravinteilla voi olla vaikutusta siihen, miten porkkana kestää taudinaiheuttajia ja sitä kautta porkkanan säily-vyyteen. Oletettavasti hyvä ravinnetilanne vahvistaa porkkanaa ja siten hidastaa kasvitau-tien etenemistä, varsinkin jos tautipaine lohkolla on muuten saatu pidettyä kohtalaisen al-haisena. Toisen tutkimusvuoden jälkeen voidaan suuremmalla varmuudella sanoa, onko ravinteilla - ja millä nimenomaisilla ravinteilla - merkittävää vaikutusta porkkanoiden varastokestävyyteen.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

B2 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa

Julkaisusarja

MTT:n selvityksiä

Volyymi

Numero

134

Sivut

Sivut

S. 10-12

ISSN

1458-5103

DOI