Omasal sampling technique in estimation of the site and extent of mineral absorption in dairy cows fed rapeseed and soybean expellers
MTT Agrifood Research Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
2006
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Fysiologisessa kokeessa selvitettiin rypsi- ja soijapuristeruokinnan vaikutusta lypsylehmien kivennäisaineiden eli natriumin, kaliumin, magnesiumin, fosforin ja rikin sulatukseen. Lehmien päivittäinen väkirehuannos oli 9 kg, ja se koostui ohran ja kauran seoksesta, jota korvattiin rypsi- tai soijapuristeella kahdella käyttömäärällä siten, että väkirehujen valkuaispitoisuudet olivat 130, 180 ja 230 g/kg kuiva-ainetta. Koeruokintoja oli yhteensä viisi. Lehmät söivät vapaasti säilörehua, joka sisälsi puolet puna-apilaa ja puolet timotei-nurminataa. Lisäksi lehmille annettiin suolaa ja hivenainelisä, mutta ei muita kivennäislisiä. Pötsisulavuus määritettiin satakertanäytteenottomenetelmällä, ja kokonaissulavuus sonnan kokonaiskeruun avulla. Muiden kivennäisten paitsi natriumin saanti lisääntyi valkuaislisän myötä, ja rypsipuristetta saaneiden lehyliopistomien kivennäisten saanti oli yleensä suurempi kuin soijapuristetta saaneiden. Magnesiumin imeytyminen tapahtui pääasiassa pötsi-verkkomahasta, mutta kalsium, fosfori, natrium ja kalium imeytyivät pääasiassa pötsi-verkkomahan jälkeen. Rikkiä imeytyi sekä pötsi-verkkomahasta että sen jälkeen. Rikin nettoimeytyminen pötsi- verkkomahasta osoittaa säilörehusta ja viljasta koostuvien ruokintojen sisältäneen riittävästi rikkiä pötsimikrobien tarpeeseen. Suuri satakertaan virtaava natriumin ja fosforin määrä kertovat näiden kivennäisten runsaasta erityksestä syljen mukana. Satakerta on tärkeä kivennäisten, erityisesti natriumin ja fosforin imeytymispaikka. Tulokset osoittavat myös, että lisäfosforin ja -magnesiumin tarvetta ei ollut kokeessa käytetyillä vilja-säilörehuruokinnoilla käytettäessä rypsirehuja valkuaislähteenä.
ISBN
OKM-julkaisutyyppi
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science
Volyymi
15
Numero
3
Sivut
Sivut
219-234
ISSN
1459-6067
DOI
Saavutettavuusominaisuudet
Ei tietoa saavutettavuudesta