Immuunimaitotuotteiden kehittäminen mikrobien aiheuttamien sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon
Marnila, Pertti; Loimaranta, Vuokko; Rokka, Susanna; Tenovuo, Jorma; Laine, Merja; Syväoja, Eeva-Liisa; Rehnberg-Laiho, Leena; Kosunen, Timo; Kärkkäinen, Päivi; Korhonen, Hannu (1999)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Marnila, Pertti
Loimaranta, Vuokko
Rokka, Susanna
Tenovuo, Jorma
Laine, Merja
Syväoja, Eeva-Liisa
Rehnberg-Laiho, Leena
Kosunen, Timo
Kärkkäinen, Päivi
Korhonen, Hannu
Julkaisusarja
Maatalouden tutkimuskeskuksen julkaisuja. Sarja A
Numero
55
Sivut
101-107
Maatalouden tutkimuskeskus
1999
Tiivistelmä
Tutkimushankkeessa kehitettiin immuunimaitovalmisteita helikobakteerin aiheuttaman mahakatarrin ennaltaehkäisyyn ja hoitoon sekä hammaskarieksen ennaltaehkäisyyn. Hiirillä tehdyissä eläinkokeissa immuunimaidolla onnistuttiin estämään helikobakteeri- infektio. Helikobakteeria ei onnistuttu eradikoimaan hiirten mahasta, mutta immuunimaidon avulla mahan limakalvon tulehdusta pystyttiin lievittämään. Selvitimme kariesimmuunimaidon vaikutusmekanismeja kariesta aiheuttavia streptokokkeja vastaan. In vitro -kokeissa immuunimaito esti tehokkaasti kariesstreptokokkien aineenvaihduntaa ja infektiomekanismien toimintaa mm. estämällä niiden tarttumista hampaan pintaan. Kliinisessä esikokeessa immuunimaitoa suuhuuhteena käyttäneillä koehenkilöillä kariesstreptokokkien osuus oli pienempi hammasplakin mikrobifloorassa ja lepoplakin pH korkeampi kuin verrokkiryhmillä. Kliinisiä jatkotutkimuksia valmistellaan. Olemme kehittäneet edelleen immuunimaidon tuotantoteknologiaa ja suorittaneet menestyksellisesti tehdasmittakaavan tuotantokokeita.
Collections
- Julkaisut [86569]