Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite

pH of streams in western Finland - a perspective from the Middle Ages into the mid 21st century

Åström, Mats; Sundström, Robert; Holmberg, Maria; Storberg, Karl-Erik (2005)

 
Avaa tiedosto
mtt-afs-v14n1p5.pdf (250.1Kt)
Lataukset 


Åström, Mats
Sundström, Robert
Holmberg, Maria
Storberg, Karl-Erik

Julkaisusarja
Agricultural and Food Science

Volyymi
14

Numero
1

Sivut
5-13


MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2005
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311391
Tiivistelmä
In the central parts of western Finland, many streams are severely acidified as a result of land-use activities on overburden (soils) capable of producing and ultimately releasing extreme acidity. Consequently, the extent of the acidification problem is likely to have varied over time in response to the type and extent of contemporary land use. In this study, we have combined historical information on land use and knowledge on hydrogeochemical processes in order to assess the pH declines that are likely to have occurred in streams in this area since the Middle Ages. The results show that among several potentially acidifying activities, reclamation of mires for farmland (19th and 20th centuries) and subsurface drainage of acid sulphate soils (post-war times) are the major causes of the pH decline. Recent methods developed to combat the acidification and possible future changes in pH are discussed.
Collections
  • Agricultural and Food Science [531]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus