Effects of feed fat on the composition and technological properties of milk and milk fat
Kankare, Veikko; Antila, Veijo; Miettinen, Harri; Setälä, Jouko (1992)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Kankare, Veikko
Antila, Veijo
Miettinen, Harri
Setälä, Jouko
Julkaisusarja
Agricultural Science in Finland
Volyymi
1
Numero
2
Sivut
239-246
Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1992
Tiivistelmä
Suomalainen maidon rasva on erityisesti talvikaudella varsin tyydyttynyttä. Sitä pidetään aterogeenisenä rasvana, joka ei teknologisilta ominaisuuksiltaankaan vastaa sille asetettuja vaatimuksia. Siksi on selvät tarpeet muuttaa maitorasvaa koostumukseltaan nykyistä tyydyttymättömämmäksi. Aikaisemmat kokeet ovat osoittaneet, että parhaiten tämä voidaan saavuttaa ruokinnallisin keinoin. Nyt tehdyn tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitä kaupalliseen väkirehuun tehty 2 ja 4 %:n suuruiset rypsiöljylisäykset vaikuttavat maidon ominaisuuksiin. Koe suoritettiin käytännön kenttäkokeena lähiympäristön maidontuotantotiloilla. Tehdyt rypsiöljylisäykset eivät vaikuttaneet maitotuotoksiin eikä maidon koostumukseen merkitsevästi. Koeruokinnan tuloksena myristiini- ja palmitiinihappojen pitoisuudet pienenivät ja steariinihapon sekä tyydyttymättömien rasvahappojen osuus kasvoi. Tätä muutosta rasvahappokoostumuksessa voidaan pitää ravitsemuksellisesti edullisena. Toisen koejakson (4 % rypsiöljyä) aikana voin leikkauslujuusarvot olivat pienimmät ja aistinvaraisissa arvosteluissa tämä voi todettiin parhaaksi kiinteydeltään. Koeruokinnalla oli lievästi edullinen vaikutus maidon proteiinikoostumukseen. Kaseiinitypen osuus kasvoi ja ei-proteiinitypen (NPN) osuus pieneni. Koeruokinnalla ei todettu olevan vaikutusta kulutusmaidon ja -kerman, juuston eikä maitojauheen laatuun.
Collections
- Julkaisut [85593]