Luke
 

Effects of feed fat on the composition and technological properties of milk and milk fat

Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science|Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1992
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Suomalainen maidon rasva on erityisesti talvikaudella varsin tyydyttynyttä. Sitä pidetään aterogeenisenä rasvana, joka ei teknologisilta ominaisuuksiltaankaan vastaa sille asetettuja vaatimuksia. Siksi on selvät tarpeet muuttaa maitorasvaa koostumukseltaan nykyistä tyydyttymättömämmäksi. Aikaisemmat kokeet ovat osoittaneet, että parhaiten tämä voidaan saavuttaa ruokinnallisin keinoin. Nyt tehdyn tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitä kaupalliseen väkirehuun tehty 2 ja 4 %:n suuruiset rypsiöljylisäykset vaikuttavat maidon ominaisuuksiin. Koe suoritettiin käytännön kenttäkokeena lähiympäristön maidontuotantotiloilla. Tehdyt rypsiöljylisäykset eivät vaikuttaneet maitotuotoksiin eikä maidon koostumukseen merkitsevästi. Koeruokinnan tuloksena myristiini- ja palmitiinihappojen pitoisuudet pienenivät ja steariinihapon sekä tyydyttymättömien rasvahappojen osuus kasvoi. Tätä muutosta rasvahappokoostumuksessa voidaan pitää ravitsemuksellisesti edullisena. Toisen koejakson (4 % rypsiöljyä) aikana voin leikkauslujuusarvot olivat pienimmät ja aistinvaraisissa arvosteluissa tämä voi todettiin parhaaksi kiinteydeltään. Koeruokinnalla oli lievästi edullinen vaikutus maidon proteiinikoostumukseen. Kaseiinitypen osuus kasvoi ja ei-proteiinitypen (NPN) osuus pieneni. Koeruokinnalla ei todettu olevan vaikutusta kulutusmaidon ja -kerman, juuston eikä maitojauheen laatuun.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural Science in Finland

Volyymi

1

Numero

2

Sivut

Sivut

239-246

ISSN

0789-600X

DOI