Yield formation and quality characteristics of early potatoes during a short growing period
Mustonen, Leo (2004)
Mustonen, Leo
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science
Volyymi
13
Numero
4
Sivut
390-398
MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2004
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311315
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311315
Tiivistelmä
Kaksivuotisessa kokeessa 1996 1997 tutkittiin typpilannoituksen ja nostoajankohdan vaikutusta varhaisperunan sadon kehitykseen, määrään ja laatuun. Kokeet järjestettiin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa Jokioisissa. Vertailussa olivat typpilannoitusmäärät 60 ja 120 kg/ha sekä kolme nostoajankohtaa. Lajikkeet olivat Timo ja Gloria sekä aikainen talviperuna Van Gogh. Typpilannoitus ei nopeuttanut perunan taimelle tuloa, mutta myöhemmin 120 kg/ha typpilannoitus nopeutti perunan kehitystä ja lisäsi kasvuston lehtipintaalaa. Suuri typpimäärä lisäsi varhaisnoston satoa 0,5 2,5 t/ha. Sadoltaan paras lajike oli Timo. Typpilannoitus vaikutti sadon määrään eniten kolmantena nostoajankohtana elokuun alussa, jolloin sadonlisäys oli 3,0 6,2 t/ha. Varhaissadon kuiva-ainepitoisuus oli pieni 13,8 17,2 %. Suuri typpimäärä pienensi mukuloiden kuiva-ainepitoisuutta 0,3 1,0 %. Typpilannoitus suurensi selvästi sadon mukulakokoa ja kauppakelpoisen sadon määrää. Typen lisääminen lisäsi selvästi perunan nitraattipitoisuutta. Mukuloiden nitraattipitoisuus vaihteli 13 189 mg NO3/ kg. Nitraattipitoisuus ei kuitenkaan ylittänyt suurinta hyväksyttävää pitoisuutta 200 mg NO3/kg tuorepainossa. Typpilannoitus ei vaikuttanut mukuloiden sokeripitoisuuteen. Perunan sokeripitoisuus oli suurin varhaissadossa ja pieneni voimakkaasti myöhempinä nostoajankohtina. Typpilannoituksen lisäys nopeutti varhaisperunan varsiston kehitystä ja lisäsi mukulasatoa. Runsas typpilannoitus voi kuitenkin lisätä voimakkaasti varsiston kasvua sadon kustannuksella ja samalla viivästyttää sadon ja kuiva-ainepitoisuuden kehitystä sekä heikentää perunan laatua.