Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite

Yield formation and quality characteristics of early potatoes during a short growing period

Mustonen, Leo (2004)

 
Avaa tiedosto
mtt-afs-v13n4p390.pdf (74.00Kt)
Lataukset 


Mustonen, Leo

Julkaisusarja
Agricultural and Food Science

Volyymi
13

Numero
4

Sivut
390-398


MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2004
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311315
Tiivistelmä
Kaksivuotisessa kokeessa 1996 1997 tutkittiin typpilannoituksen ja nostoajankohdan vaikutusta varhaisperunan sadon kehitykseen, määrään ja laatuun. Kokeet järjestettiin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa Jokioisissa. Vertailussa olivat typpilannoitusmäärät 60 ja 120 kg/ha sekä kolme nostoajankohtaa. Lajikkeet olivat Timo ja Gloria sekä aikainen talviperuna Van Gogh. Typpilannoitus ei nopeuttanut perunan taimelle tuloa, mutta myöhemmin 120 kg/ha typpilannoitus nopeutti perunan kehitystä ja lisäsi kasvuston lehtipintaalaa. Suuri typpimäärä lisäsi varhaisnoston satoa 0,5 2,5 t/ha. Sadoltaan paras lajike oli Timo. Typpilannoitus vaikutti sadon määrään eniten kolmantena nostoajankohtana elokuun alussa, jolloin sadonlisäys oli 3,0 6,2 t/ha. Varhaissadon kuiva-ainepitoisuus oli pieni 13,8 17,2 %. Suuri typpimäärä pienensi mukuloiden kuiva-ainepitoisuutta 0,3 1,0 %. Typpilannoitus suurensi selvästi sadon mukulakokoa ja kauppakelpoisen sadon määrää. Typen lisääminen lisäsi selvästi perunan nitraattipitoisuutta. Mukuloiden nitraattipitoisuus vaihteli 13 189 mg NO3/ kg. Nitraattipitoisuus ei kuitenkaan ylittänyt suurinta hyväksyttävää pitoisuutta 200 mg NO3/kg tuorepainossa. Typpilannoitus ei vaikuttanut mukuloiden sokeripitoisuuteen. Perunan sokeripitoisuus oli suurin varhaissadossa ja pieneni voimakkaasti myöhempinä nostoajankohtina. Typpilannoituksen lisäys nopeutti varhaisperunan varsiston kehitystä ja lisäsi mukulasatoa. Runsas typpilannoitus voi kuitenkin lisätä voimakkaasti varsiston kasvua sadon kustannuksella ja samalla viivästyttää sadon ja kuiva-ainepitoisuuden kehitystä sekä heikentää perunan laatua.
 
Collections
  • Agricultural and Food Science [531]
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste