The effect of type of additive on rumen fermentation and digestion of grass silage in cattle
Vanhatalo, Aila; Varvikko, Tuomo; Aronen, Ilmo (1992)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Vanhatalo, Aila
Varvikko, Tuomo
Aronen, Ilmo
Julkaisusarja
Agricultural Science in Finland
Volyymi
1
Numero
2
Sivut
163-175
Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1992
Tiivistelmä
Tutkimuksessa verrattiin eri säilöntäaineilla valmistettujen säilörehujen vaikutusta naudan pötsifermentaatioon, ravintoaineiden virtaukseen ohutsuoleen ja mikrobisynteesiin. Säilörehut tehtiin koiranheinä-timotei-nurmen toisesta sadosta seuraavilla säilöntäaineilla: ilman säilöntäainetta (NA), muurahaishappo (FA), lignosulfonaattien, muurahais- ja etikkahapon seos (LFA) ja sellulaasia ja glukoosioksidaasia sisältävä entsyymiseos (E). Koe-eläiminä oli neljä ylläpitotasolla ruokittua pötsi- ja ohutsuolifistelöityä hiehoa (elopaino 550 kg). Koe järjestettiin 4x4 latinalaisen neliön mukaan ja koeruokintoihin sisältyi tutkittavan säiliörehun lisäksi väkirehua (ohra-kaura 1:1) 30 % dieetin kuiva-aineesta. Kaikki säilörehut olivat hyvälaatuisia, mutta hapoilla säilötyt rehut olivat vähemmän käyneitä kuin entsyymi- ja painorehu. Entsyymirehun kuitupitoisuus oli alempi kuin muiden rehujen. E dieetin orgaanisen aineen ja kuidun näennäiset sulavuudet olivat merkitsevästi korkeampia (P<0.05) kuin muiden dieettien. Mikrobivalkuaisen virtaus ohutsuoleen oli merkitsevästi korkeampi (P<0.001) LFA dieetillä (NA 52; FA 53; LFA 66 ja E 47 g N/d) ja mikrobisynteesin tehokkuus alempi E dieetillä muihin verrattuna (NA 3 1; FA 3 1; LFA 38 'a E 20 g N / pötsissä näennäisesti sulanut orgaaninen aine). Etikkahapon osuus pötsin haihtuvista rasvahapoista oli FA ja LFA dieeteillä merkitsevästi korkeampi (P<0.001) ja propionihapon osuus merkitsevästi alempi (P<0.001) kuin E ja NA dieeteillä. Voihapon osuus oli E dieetillä merkitsevästi (P<0.001) muita korkeampi.
Collections
- Julkaisut [85612]