Luke
 

Compensatory growth after feed restriction during the rearing period in pigs

Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science|Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1992
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Lihasikojen kasvatuskokeessa selvitettiin porsaskauden rajoitetun ruokinnan vaikutusta lihasikakauden tuotantotuloksiin sekä kantakoeindeksiin. 120 eläimestä muodostettiin kaksi ryhmää siten, että 8 eläintä samasta pahnueesta muodosti kaksi kantakoeryhmää (2 emakkoa ja 2 leikkoa). Seitsemän viikon iästä 25 kilon elopainoon rajoitetun ruokinnan ryhmä sai rehua 30 % vähemmän kun vertailuryhmä. Lihasikakaudella (25-100 kg) molemmat ryhmät saivat yhtä paljon rehua rajoitetusti elopainon mukaan 1.4-3.2 ry/eläin/pv. Rajoitetulla ruokinnalla ollut ryhmä kasvoi porsaskaudella merkitsevästi hitaammin (p<0.001) kuin vertailuryhmä (344, 527 g/pv), koska sen päivittäinen rehumäärä oli merkitsevästi alhaisempi (p<0.001) (0.69, 0.99 ry/kasvu-kg). Myös rajoitetun ryhmän kasvuaika oli keskimäärin 7 päivää pitempi kuin vertailuryhmän (p<0.001). Lihasikakaudella rajoitetulla ruokinnalla ollut ryhmä pystyi kompensoimaan porsaskauden heikompaa kasvua. Sen päiväkasvu oli merkitsevästi parempi (p<0.01) kuin vertailuryhmän (955, 924 g/p). Rajoitettu ryhmä käytti myös merkitsevästi vähemmän rehua kasvukauden aikana (p<0.05) (189.8, 196.0 kg/eläin) ja sen rehuhyötysuhde oli parempi (p<0.05) kuin vertailuryhmän (2.52, 2.60 ry/kasvu-kg). Teuraslaadussa ei ollut eroja koeryhmien välillä. Lihasikakauden tuloksista laskettiin koeryhmille kantakoeindeksit. Rajoitetun ryhmän kk-indeksi oli 6.3 ja vertailuryhmän 2.7. Suurin ero ryhmien välille tuli tuotanto-ominaisuuksien (päiväkasvu ja rehuhyötysuhde) indeksiosuudessa, jonka keskiarvo oli 1.9 rajoitetulla ja -2.1 vertailuryhmällä. Tutkimus osoitti, että sika pystyy kompensoimaan rajoitetun ruokinnan aiheuttamaa heikentynyttä kasvua, kun rehumäärä nostetaan eläimen tarvetta vastaavalle tasolle. Tutkimuksen perustella kompensatorista kasvua on myös mahdollista väärinkäyttää kantakokeessa ja parantaa indeksipisteitä.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural Science in Finland

Volyymi

1

Numero

1

Sivut

Sivut

15-20

ISSN

0789-600X

DOI