Effect of barley grinding method and sodium polyacrylate supplement in the diet on the performance and stomach ulcer development of growing finishing pigs
Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science|Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1993
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Ohran jauhamistavan ja natriumpolyakrylaattilisäyksen (0,2 %) vaikutuksia lihasikojen kasvuun, rehun hyväksikäyttöön sekä mahahaavauman esiintymiseen tutkittiin ruokintakokeessa 160 sialla. Koerehut sisälsivät ainoana rehuviljana ohraa 77 %. Osa ohrasta jauhettiin vasaramyllyllä, osa valssimyllyllä. Vasaramyllyllä jauhetun viljan hiukkaskoko oli pienempi kuin valssatun ohran. Siitä huolimatta jälkimmäisen vedensidontakyky oli suurempi johtuen luultavasti partikkelien suuremmasta kokonaispinta-alasta. Jauhatusmenetelmällä ei ollut vaikutusta sikojen kasvuun, rehun hyväksikäyttöön eikä teuraslaatuun. Vasaramyllyllä jauhettua viljaa syöneiden sikojen mahalaukkujen esophagusosassa todettiin selvästi enemmän mahahaavauman esiastemuutoksia sekä vakavia mahahaavaumia kuin valssimyllyllä jauhetulla viljalla ruokittujen sikojen mahalaukuissa. Natriumpolyakrylaattilisäyksellä ei ollut vaikutusta sikojen tuotantotuloksiin. Se ei myöskään kyennyt ehkäisemään mahahaavauman esiasteiden syntymistä.
ISBN
OKM-julkaisutyyppi
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Julkaisusarja
Agricultural Science in Finland
Volyymi
2
Numero
6
Sivut
Sivut
481-487
ISSN
0789-600X