Luke
 

Dehulling capacity and storability of naked oat

MTT Agrifood Research Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
2004

URI

Tiivistelmä

Paljasjyväisen kauran kuoriutuminen puinnissa ei ole täydellistä, vaan kuorta jää jyviin 1-6 % lajikkeesta ja ympäristöoloista johtuen. Vaikka paljasjyväisen kauran kuoriksi sanotut helpeet ovat paperiset ja hauraat ja kuoripitoisuus on pieni, toisin kuin tavanomaisella kauralla, vähäisetkin määrät kuoria alentavat paljasjyväisen kauran käyttömahdollisuuksia. Siksi loppukäyttäjän tavoitteena onkin mahdollisimman hyvin kuoriutunut paljasjyväinen kaura. Tässä tutkimuksessa selvitettiin paljasjyväisten kauralajikkeiden kuoriutumista erilaisissa puintikosteuksissa ja erilaisilla puintisäädöillä. Lisäksi tutkittiin paljasjyväisen kauran jyvän kokojakauman, itävyyden ja säilyvyyden yhteyttä kuoriutuvuuteen. Kokeet tehtiin Työtehoseuran, Helsingin yliopiston Viikin ja MTT:n Jokioisten koetiloilla sekä säilyvyysanalyysit Teknillisessä korkeakoulussa. Puintikosteus vaikutti eri tavalla kuoripitoisuuteen ja kuorellisten jyvien määrään eri vuosina. Kasvuoloiltaan suotuisana vuonna 2000 kuorellisten jyvien määrä oli alhaisimmillaan, vaikka kuoriprosentti olikin korkeampi kuin kuivana vuonna 1999. Sateisena vuonna 1998 korkea puintikosteus vähensi kuoripitoisuutta ja kuorellisten jyvien määrää, kun vaikutus oli päinvastainen kuivana vuonna 1999. Puintisäädöillä oli vain vähäinen vaikutus paljasjyväisen kauran kuoriutuvuuteen. Kuoripitoisuudessa ja kuorellisten jyvien määrässä oli eroja lajikkeiden välillä. Myös jyvän koolla oli vaikutusta kuoriutuvuuteen, sillä pienet jyvät kuoriutuivat huonoimmin. Tästä voisi päätellä, että suurempien jyvien jyvän täyttyminen on ollut täydellisempää, mikä näin edistäisi kuoriutuvuutta. Tulosten mukaan jyvän täyttymisolosuhteet vaikuttavat kuoriutumiseen enemmän kuin jyvän valmistumisaste. Kuorien suojaava vaikutus tuli esille vain Lisbethlajikkeella, sillä sen hyvin itävissä jyvänäytteissä oli enemmän kuorta kuin huonosti itävissä. Sen sijaan Bullion-lajikkeella tätä vaikutusta ei havaittu. Puintikosteus ei olennaisesti vaikuttanut kauran säilyvyyteen.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science

Volyymi

13

Numero

1-2

Sivut

Sivut

198-211

ISSN

1459-6067

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta