Dehulling capacity and storability of naked oat
Kirkkari, Anna-Maija; Peltonen-Sainio, Pirjo; Lehtinen, Pekka (2004)
Kirkkari, Anna-Maija
Peltonen-Sainio, Pirjo
Lehtinen, Pekka
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science
Volyymi
13
Numero
1-2
Sivut
198-211
MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2004
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311335
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311335
Tiivistelmä
Paljasjyväisen kauran kuoriutuminen puinnissa ei ole täydellistä, vaan kuorta jää jyviin 1-6 % lajikkeesta ja ympäristöoloista johtuen. Vaikka paljasjyväisen kauran kuoriksi sanotut helpeet ovat paperiset ja hauraat ja kuoripitoisuus on pieni, toisin kuin tavanomaisella kauralla, vähäisetkin määrät kuoria alentavat paljasjyväisen kauran käyttömahdollisuuksia. Siksi loppukäyttäjän tavoitteena onkin mahdollisimman hyvin kuoriutunut paljasjyväinen kaura. Tässä tutkimuksessa selvitettiin paljasjyväisten kauralajikkeiden kuoriutumista erilaisissa puintikosteuksissa ja erilaisilla puintisäädöillä. Lisäksi tutkittiin paljasjyväisen kauran jyvän kokojakauman, itävyyden ja säilyvyyden yhteyttä kuoriutuvuuteen. Kokeet tehtiin Työtehoseuran, Helsingin yliopiston Viikin ja MTT:n Jokioisten koetiloilla sekä säilyvyysanalyysit Teknillisessä korkeakoulussa. Puintikosteus vaikutti eri tavalla kuoripitoisuuteen ja kuorellisten jyvien määrään eri vuosina. Kasvuoloiltaan suotuisana vuonna 2000 kuorellisten jyvien määrä oli alhaisimmillaan, vaikka kuoriprosentti olikin korkeampi kuin kuivana vuonna 1999. Sateisena vuonna 1998 korkea puintikosteus vähensi kuoripitoisuutta ja kuorellisten jyvien määrää, kun vaikutus oli päinvastainen kuivana vuonna 1999. Puintisäädöillä oli vain vähäinen vaikutus paljasjyväisen kauran kuoriutuvuuteen. Kuoripitoisuudessa ja kuorellisten jyvien määrässä oli eroja lajikkeiden välillä. Myös jyvän koolla oli vaikutusta kuoriutuvuuteen, sillä pienet jyvät kuoriutuivat huonoimmin. Tästä voisi päätellä, että suurempien jyvien jyvän täyttyminen on ollut täydellisempää, mikä näin edistäisi kuoriutuvuutta. Tulosten mukaan jyvän täyttymisolosuhteet vaikuttavat kuoriutumiseen enemmän kuin jyvän valmistumisaste. Kuorien suojaava vaikutus tuli esille vain Lisbethlajikkeella, sillä sen hyvin itävissä jyvänäytteissä oli enemmän kuorta kuin huonosti itävissä. Sen sijaan Bullion-lajikkeella tätä vaikutusta ei havaittu. Puintikosteus ei olennaisesti vaikuttanut kauran säilyvyyteen.