Germination: a means to improve the functionality of oat
Kaukovirta-Norja, Anu; Wilhelmson, Annika; Poutanen, Kaisa (2004)
Kaukovirta-Norja, Anu
Wilhelmson, Annika
Poutanen, Kaisa
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science
Volyymi
13
Numero
1-2
Sivut
100-112
MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2004
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311343
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311343
Tiivistelmä
Kaura on terveellinen ja monipuolinen elintarvikeraaka- aine, ja se on tärkeä viljelykasvi suomalaisessa maataloudessa. Kauraa käytetään varsin perinteisesti, ja niinpä kauran menekin ja erityisesti jalostettujen kauratuotteiden viennin lisäämiseksi tarvitaan uudenlaisia prosessointikeinoja ja tuoteideoita. Idätys on vanha keino muokata viljojen siementen koostumusta ja pehmentää niiden rakennetta. Idättämällä on pilkottu huonosti sulavia siementen komponentteja sekä parannettu siementen makua ja ravintoarvoa. Idätyksen tärkein sovellus on ohran mallastaminen oluen raaka-aineeksi. Viime aikaisen terveysvaikutteisten elintarvikekomponentien tutkimuksen myötä on kiinnostuttu myös itäviin siemeniin muodostuvista bioaktiivisista yhdisteistä ja itävän siemenen tuottamien entsyymien hyödyntämisestä muokattujen elintarvikeraaka-aineiden valmistuksessa. Bioaktiivisilla yhdisteillä on mm. antioksidatiivisia ja antimikrobisia ominaisuuksia. Hallitulla idätystysprosessilla on mahdollista saada haluttuja yhdisteitä ja ominaisuuksia idätettyihin viljoihin. Tämä kuitenkin edellyttää, että sekä idätysprosessi että itämisen aikaiset biokemialliset tapahtumat tunnetaan hyvin. Kauran idätystä on tutkittu jonkin verran, ja tämä katsaus osoittaa, että idätys on potentiaalinen keino muokata kauraa maistuvien, terveellisten ja laadultaan korkealuokkaisten kaurajalosteiden raaka-aineeksi.