Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite

Composition, digestibility and nutritive value of cereals for dogs

Kempe, Riitta; Saastamoinen, Markku; Hyyppä, Seppo; Smeds, Kurt (2004)

 
Avaa tiedosto
mtt-afs-v13n1_2p005.pdf (108.1Kt)
Lataukset 


Kempe, Riitta
Saastamoinen, Markku
Hyyppä, Seppo
Smeds, Kurt

Julkaisusarja
Agricultural and Food Science

Volyymi
13

Numero
1-2

Sivut
5-17


MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2004
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311347
Tiivistelmä
Kaikki koirien kuivaruuat ovat pääosin viljapohjaisia ja viljojen osuus niissä on tyypillisesti 30-60 %. Viljat ovat hyvä ja halpa energian ja hiilihydraattien lähde koirien ruokinnassa, mutta viljoista on suhteellisen vähän tutkittua tietoa. Koiran kyvystä hyödyntää viljojen ravintoaineita täytyy saada lisää tietoa kaupallisten ruokien kysynnän kasvaessa. Teollisten ruokien suunnitteluun tarvitaan täsmällistä tietoa viljojen ravintoainekoostumuksesta, sulavuudesta ja rehuarvoista koiralla. Niinpä tässä tutkimuksessa määritettiin kuoritun kauran ravintoaineiden sulavuus ja energia-arvo koiralla verrattuna muihin yleisesti koiran ruokinnassa käytettyihin viljoihin. Tutkimus oli Maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman kansallisen kauraohjelman Kaura yksimahaisten eläinten rehuna ja rehun raaka-aineena -hankkeen ensimmäinen osa ja sen tuloksia käytettiin kuivaruuan tuotekehitykseen. Sulavuuskoe tehtiin 12 rekikoiralla, ja jokainen koira sai ruuaksi neljää eri viljadieettiä. Tutkittavat viljat (kuorittu kaura, ohra, vehnä, maissi ja riisi) kypsennettiin Rehuraision autoklaavissa ja jauhettiin sen jälkeen. Kokeen perusrehuna oli kuivaruoka (Baron® Exel, Rehuraisio Oy) ja tutkittavaa viljaa lisättiin perusrehuun 30 %. Koirat pystyivät käyttämään hyväkseen kypsennettyjä viljoja hyvin. Kuoritun kauran sulavan energian ja valkuaisen määrät olivat korkeammat kuin muilla viljoilla. Kuorittu kaura sopii hyvin erityisesti urheilevien koirien ruokintaan, koska se on erittäin hyvin sulavaa, sen rehuarvo on korkeampi kuin muiden viljojen ja se lisää kuivaruuan rasva- ja energiapitoisuutta. Riisi vaikutti edullisesti dieetin ravintoaineiden sulavuuteen ja kiinteytti ulostetta. Ohran suuri kuitupitoisuus heikensi jonkin verran ohran ravintoaineiden sulavuutta ja lisäsi ulosteen määrää. Kaurassa ja ohrassa on paljon liukoista kuitua, -glukaania, joka pystyy sitomaan paljon vettä ulosteeseen ja näin ollen löystyttää hieman ulostetta. Vehnä oli lähes kauran veroinen raaka-aine koirien ruokinnassa, vaikka sen ravintoaineiden sulavuudet ja rehuarvo olivat heikompia kuin kuoritun kauran. Maissi sen sijaan osoittautui tässä tutkimuksessa olevan huonoiten koiran hyväksikäytettävissä, vaikka sen rasvapitoisuus on suuri ja sitä käytetään yleisesti koirien kuivaruuissa. Tutkituista viljoista kaura, riisi ja maissi ovat gluteiinittomia vaihtoehtoja koiran ruokintaan. Kaura on Suomessa vapautettu mm. keliakiaa sairastavien ruokavalioon. Koirien gluteiinienteropatia on ihmisten keliakia-sairauden kaltainen, joten kaura todennäköisesti soveltuu hyvin myös allergisten koirien ruuan raaka-aineeksi.
 
Collections
  • Agricultural and Food Science [531]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus