Lactose hydrolysis by free and fibre-entrapped ß-galactosidase from Streptococcus thermophilus
Yang, Zhennai; Pahkala, Eero; Tupasela Tuomo (1993)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Yang, Zhennai
Pahkala, Eero
Tupasela Tuomo
Julkaisusarja
Agricultural Science in Finland
Volyymi
2
Numero
5
Sivut
395-401
Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1993
Tiivistelmä
Streptococcus thermophilus 11F kannalla tuotettiin b-galaktosidaasia, joka osittain puhdistettiin asetoni- ja ammoniumsulfaattifraktioinnilla sekä ioninvaihtokromatografialla Q Sepharose FF-pylväässä. Entsyymin aiheuttamaan laktoosin pilkkoutumiseen vaikuttivat laktoosin pitoisuus, eri sokerit ja maidon valkuaisaineet. Korkein hydrolyysiaste puskuriliuoksessa saavutettiin 15 % laktoosipitoisuudessa. Lisättäessä maitoon 2 % joko laktoosia, glukoosia, galaktoosia tai sakkaroosia laktoosin hydrolyysi heikkeni. Seerumin albumiini sekä as ja b-kaseiinien yhdistelmä aktivoi entsyymiä. Maidon kaseiinien pääkomponentin, (as-kaseiinin vaikutus hydrolyysiin oli vähäisempi kuin b- tai k-kaseiinin. Kuituun sidotun entsyymin lämpötilaoptimi oli 57°C ja pH optimi välillä 7,5-9,0 käytettäessä O-nitrofenyyli-b-D-galactopyranosiidia subtraattina. Kierrätettäessä kuorittua maitoa tai heraa kuituun sidotulla entsyymillä täytetyssä lasikolonnissa saavutettiin 55°C lämpötilassa 7 tunnissa 47,9 % ja 11 tunnissa 49,5 % laktoosin hydrolyysiaste.
Collections
- Julkaisut [86739]