Ruusujuuren (Rhodiola rosea L.) vaikuttavista aineista ja niiden analysoinnista
Pakonen, Minna; Tolonen, Ari; Laine, Kari; Hohtola, Anja (2003)
Pakonen, Minna
Tolonen, Ari
Laine, Kari
Hohtola, Anja
Julkaisusarja
Maa- ja elintarviketalous
Numero
37
Sivut
s. 26-32
MTT
2003
Tiivistelmä
Oulun yliopistossa etsitään ruusujuuresta (Rhodiola rosea L.) Pohjois- Suomen oloissa parhaiten menestyviä ja eniten vaikuttavia aineita tuottavia kantoja. Lajin biomassan tuotantoa ja vaikuttavien aineiden määriä tutkitaan muun muassa eri alkuperien, erilaisten lannoitustasojen, hede- ja emikasvien välillä sekä erilaisten ärsytyskokeiden (UV-valo) avulla. Vaikuttavien aineiden tuottamista ja lisäämistä tutkitaan myös solutasolla. Ruusujuuren lääketieteellinen arvo perustuu juurakon sisältämiin yhdisteisiin, joita käytetään lääkeaineina ja adaptogeeneina. Tärkeimmät vaikuttavat aineet ovat rosavin, rosarin, rosin ja salidrosidi. Vaikuttavat aineet analysoidaan nestekromatografialla (HPLC) ultraviolettivalon aallonpituudella 268 nm. Alustavien tulosten perusteella voidaan päätellä, että pohjoista alkuperää olevissa ruusujuurissa on enemmän vaikuttavia aineita kuin eteläiseimmissä alkuperissä. Myös eri-ikäisten kasvien välillä on eroja vaikuttavien aineiden tuotannossa. Vaikuttavien aineiden ja biomassan tuottoon vaikuttaa samoin lannoitustaso.
Collections
- Julkaisut [86017]